Het Konijnbergpad in Vosselaar wordt vanaf eind mei een eenrichtingsstraat. De geplande ingrepen blijven ophef veroorzaken in de gemeente. 

Het Konijnbergpad in Vosselaar wordt vanaf eind mei een eenrichtingsstraat. De geplande ingrepen blijven ophef veroorzaken in de gemeente. © Bart Van den Langenbergh

Oppositie neemt verkeersingrepen in Vosselaar onder vuur

Vosselaar -

De oppositiepartijen in Vosselaar uitten op de gemeenteraad hun bezorgdheid over de ingrijpende verkeerswijzigingen in het centrum die op 25 mei ingaan. De gemeente wil met de proefopstelling zo veel mogelijk verkeer uit de schoolomgevingen weren. Voor N-VA, de coalitiepartner van CD&V, kon het communicatieproces wel wat beter.

Bart Van den Langenbergh

De geplande wijzigingen voor het verkeer, met onder meer de invoering van eenrichting in de Schoolstraat en Konijnenbergpad, deed al heel wat stof opwaaien in Vosselaar. De coalitie van CD&V en N-VA hoopt met het plan dat wordt ingevoerd als een proefopstelling, om heel wat auto’s uit het centrum te kunnen weren.

Op de gemeenteraad namen de oppositiepartijen het mobiliteitsplan onder vuur. “We zijn akkoord met het creëren van schoolstraten, maar dat we een heel jaar lang een straat enkelrichting maken, is voor ons een brug te ver”, zei Jef Michielsen (V!sie Op Vosselaar). “Het inhoudelijk debat hierover had ook op de gemeenteraad moeten gebeuren.”

Ook Myriam Maes (Vooruit) was kritisch. “We gaan automobilisten verplichten om andere invalswegen te kiezen, maar dan zonder verkeerslichten”, stelde Myriam Maes.

Sophie Havermans (Vosselaar Vooruit) vindt het eenrichtingsverkeer te drastisch. “Het is ook een pure illusie om maar te hopen dat ieder kind met de fiets naar school zal gaan”, vond het oppositielid.

Eenzijdige communicatie

N-VA, de coalitiepartner van CD&V, steunt het plan, maar betreurt wel dat de communicatie eerst via de Facebookpagina van CD&V gebeurde. “Er moest al lang iets gebeuren aan de veiligheid in de schoolomgeving. We willen dat plan alle kansen geven”, zegt Wouter Vochten, fractieleider van N-VA in Vosselaar. “Maar we vinden het wel jammer dat de communicatie eenzijdig gebeurde en dat het draagvlak bij de inwoners op deze manier wordt ondermijnd.”

CD&V vond die opmerking dan weer wat ongepast. “Onze coalitiepartner was aanwezig op de infomomenten en was zich er goed van bewust was dat het plan zou gecommuniceerd worden”, stelde raadslid Jan Peeraer (CD&V).

Peeraer legde daarna de focus op de geplande ingrepen. “In de Schoolstraat is er een circulatie van 7.750 wagens per dag. Het is echt wel zinvol om die auto’s meer te spreiden over het hele centrum heen en zich niet specifiek te richten op de Schoolstraat.”

De geplande maatregelen gaan op 25 mei in. Na vijf weken vindt al een eerste evaluatie plaats. (bvdl)

MEER OVER Mobiliteit Kempen