Sofie en haar team bedachten een duurzame smartphone en bereikten zo de finale van de Sci-Tech Challenge. 

Sofie en haar team bedachten een duurzame smartphone en bereikten zo de finale van de Sci-Tech Challenge. © Stijn Van de Sande

Mechelse leerlinge naar Europese finale met duurzame smartphone

Mechelen -

Leerlinge Sofie Callaerts van Ursulinen Mechelen heeft zich geplaatst voor de Europese finale van de Sci-Tech Challenge, een wetenschapswedstrijd voor de derde graad van het secundair onderwijs. Samen met haar team bedacht ze een duurzame smartphone. De finale vindt plaats over een tweetal weken.

Stijn Van de Sande

Ieder jaar organiseert ExxonMobil in samenwerking met Vlajo en JA Europe de Sci-Tech Challenge. Deze wetenschapswedstrijd moet jongeren enerzijds betrekken bij de uitdagingen waarmee de wereld geconfronteerd wordt inzake energie en klimaat. Anderzijds wil het bedrijf de interesse voor wetenschaps- en STEM-richtingen aanwakkeren.

65 leerlingen uit heel Vlaanderen namen vorige week deel aan de wedstrijd. Eén van hen was Sofie Callaerts van Ursulinen Mechelen. “Bij de start van de wedstrijd werden alle deelnemers verdeeld in teams”, zegt ze. “We wisten op voorhand dus niet met wie we moesten samenwerken. Dat is best spannend. Maar uit mijn comfortzone treden, vind ik wel eens leuk. Het was dan ook een unieke kans om aan deze wedstrijd mee te doen en zo nieuwe mensen te leren kennen.”

Het opzet van de Sci-Tech Challenge is het bedenken van oplossingen voor problemen rond energie en klimaat. “Met ons team bedachten we een duurzame smartphone waarvan de onderdelen via een kliksysteem makkelijk verwisselbaar zijn. Zo gaan er minder grondstoffen verloren. We dachten ook na over hoe de smartphone zo duurzaam mogelijk geproduceerd en vervoerd kan worden, bijvoorbeeld door te werken met groene energie.”

Nieuw probleem in finale

Met haar team LuckyShells werd Callaerts uiteindelijk verkozen tot winnares van de nationale finale. Ze mag ons land tijdens het weekend van 19 en 20 mei vertegenwoordigen op de Europese finale. “Er zijn ook deelnemers uit Nederland, Italië, Cyprus en Roemenië”, zegt ze. “Vlak voor de finale worden de teams opnieuw willekeurig samengesteld. Ook dat is weer een spannend moment, zeker omdat de voertaal vanaf dan Engels wordt. We krijgen ook een nieuw probleem voorgeschoteld dat we moeten oplossen. Het wordt dus een hele uitdaging.”

Chemieleerkracht Dimitri Peeters is alvast trots op de finaleplaats van zijn leerlinge. “Maar ik ben natuurlijk heel fier op alle leerlingen die hebben deelgenomen”, zegt hij. “Alleen al de sociale drempel overwinnen, is een hele prestatie. Je moet het maar doen, ’s morgens opstaan en totaal niet weten met wie je een hele dag moet samenwerken. Als je dan zo’n prestatie neerzet, is dat natuurlijk helemaal fantastisch. We kijken nu al enorm uit naar de Europese finale.” (svds)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio