©  Kris Van Exel

Van Ranst eerder deze maand ook al bedreigd: “Hij gaat eraan. De opdracht is gegeven”

“Hij gaat eraan.” Dat stond eerder deze maand te lezen op de website van Viruswaanzin, een groep gekant tegen de coronamaatregelen in ons land. De bedreigingen werden geuit aan het adres van viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven).

“MVR gaat eraan. De opdracht is gegeven.” Dat schreef een anonieme gebruiker op de website van viruswaanzin.be. Hij werd daarin gevolgd door twee anderen op de website. “Ik heb het al van in het begin gezegd dat die onnozelaar MVR op de brandstapel moet. Laat ons de fakkels aansteken”, schreef iemand. Een andere persoon reageerde: “Zorg jij voor de veren en dan zorg ik voor afgewerkte olie. Pek is wat moeilijker te krijgen.”

De reacties werden ondertussen verwijderd. Maar viroloog Marc Van Ranst plaatste de haatberichten op Twitter. “Dit is bendevorming, en deze mensen zijn aan het radicaliseren”, scheef hij. De politie van Gent gaf aan de ze het incident onderzoeken. Later gaf viruswaanzin.be aan klacht te zullen indienen tegen Van Ranst wegens laster en eerroof.

De viroloog kreeg ook eerder al doodsbedreigingen. Begin maart maakte de politie van Ieper al eens een proces-verbaal op tegen een Twitteraar die doodsbedreigingen uitte, in januari schreef een bekende chef-kok doodsbedreigingen op Twitter, en in juli 2020 kreeg Van Ranst zelfs politiebescherming na bedreigingen uit extreemrechtse hoek. Van Ranst trok ook al enkele malen naar de rechtbank wanneer er zulke bedreigingen tegen hem geuit werden. En hij nam het ook al op tegen plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. Die schreef een brief naar de Orde der Artsen om de viroloog, maar ook toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block, te laten schrappen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(sgg)