In de Nauwstraat staan langs weerszijden tafeltjes. 

In de Nauwstraat staan langs weerszijden tafeltjes. © Patrick De Roo

Ook zondag gezelligheid alom op Mechelse terrasjes: “Zalig gevoel, ondanks de drukte”

Mechelen -

Met een stralende zon en 25 graden op de thermometer zaten de terrasjes in de Mechelse binnenstad ook zondag helemaal vol. De horeca-uitbaters zijn tevreden over het eerste openingsweekend sinds zeven maanden. Hun klanten genoten met volle teugen van de ‘herwonnen vrijheid’.

Ward Bosmans, bepr

Op de Vismarkt was het zondagnamiddag zoeken naar een vrij tafeltje. Enkele stewards leidden alles in goede banen. “Vandaag verloopt alles wat rustiger dan gisteren. Zaterdag waren er tegen de avond aan al heel wat mensen boven hun theewater. Gelukkig waren er geen incidenten. Vandaag (zondag) was er eerder een gemengd publiek, terwijl er op zaterdag vooral veel jongeren een terrasje kwamen doen.”

Vriendinnen Sam (20), Febe (21), Celeste (21) en Céline (21) deden zondag voor het eerst sinds lang nog eens een terrasje samen. “Het is leuk om terug eens buiten te kunnen komen. We hebben elkaar gemist tijdens de lockdown. Gelukkig houdt iedereen zich netjes aan de regels.”

Sybe, Laurens, Maxime en Remko profiteren op het terras van Bar Popular ten volle van de heropening van de horeca. Voor de tweede dag op rij trekken ze van het ene terras naar het andere. “Zaterdag waren we al van ’s morgens op pad en hebben we het tot 22u volgehouden. Vandaag zijn we pas om 13u begonnen. Reken maar dat we het vandaag weer tot het sluitingsuur volhouden”, zegt Sybe.

Sam (20), Febe (21), Celeste (21) en Céline (21) hebben elkaar gemist. Het terrasje was meer dan welkom. 

Sam (20), Febe (21), Celeste (21) en Céline (21) hebben elkaar gemist. Het terrasje was meer dan welkom. © Patrick De Roo

Sybe, Laurens, Maxime en Remko waren zowel zaterdag als zondag van de partij. Weliswaar zondag ietsje later op de dag. 

Sybe, Laurens, Maxime en Remko waren zowel zaterdag als zondag van de partij. Weliswaar zondag ietsje later op de dag. © Patrick De Roo

Maanrock

Cafébaas Raf Pauwels van Bar Popular vergelijkt de zaterdagavond zelfs met Maanrock. “De mensen begonnen zoals verwacht al vroeg op de dag alcohol te drinken en waren in de namiddag al aangeschoten. Maar de algemene sfeer was positief. De mensen zijn heel blij dat het sociaal contact een beetje genormaliseerd geraakt. Ook met het sluitingsuur waren er geen problemen. Zelfs de restaurateurs op de Vismarkt hebben hun deuren geopend.”

Wiske (75), Werner (58), Pascale (61) en Lorenzo (66) zitten op een terras op de Grote Markt. “Gisteren vonden we niet meteen nog een plaatsje op de terrassen. Het voelt alleszins zalig. Ik vind het wel redelijk druk. Het is wel jammer dat de terrassen niet over het hele Grote Markt staan. Dat zou nog veel gezelliger zijn. Ik besef nu wel hoeveel geld we de afgelopen maanden uitgespaard hebben. Ik was vergeten hoe duur het was. Hier zijn de prijzen gelukkig niet verhoogd.”

“De mensen begonnen zoals verwacht al vroeg op de dag alcohol te drinken en waren in de namiddag al aangeschoten. Maar de algemene sfeer was positief”, vertelt cafébaas Raf Pauwels van Bar Popular. 

“De mensen begonnen zoals verwacht al vroeg op de dag alcohol te drinken en waren in de namiddag al aangeschoten. Maar de algemene sfeer was positief”, vertelt cafébaas Raf Pauwels van Bar Popular. © Patrick De Roo

De Grote Markt bruist opnieuw van het leven. Een zicht dat menig Mechelaar gemist heeft. 

De Grote Markt bruist opnieuw van het leven. Een zicht dat menig Mechelaar gemist heeft. © Patrick De Roo

Wiske (75), Werner (58), Pascale (61) en Lorenzo (66) genieten met volle teugen, ondanks de drukte. 

Wiske (75), Werner (58), Pascale (61) en Lorenzo (66) genieten met volle teugen, ondanks de drukte. © Patrick De Roo

“Lui geworden”

Guy (43), An (50), Veerle (49) en Geert (49) zitten al de hele namiddag op het terras van de Irish Pub O’Fiach. “Ik had beloofd dat ik hier mijn eerste pintje zou komen drinken als de horeca terug open mocht”, zegt Geert. “We waren eerst wat sceptisch omdat we dachten dat we zouden moeten zoeken naar een plaatsje, maar dat viel goed mee.”

Cafébaas Laurens van O’Fiach is tevreden over het weekend. “Wij hebben veel plaats voor een terras. Ik denk dat er permanent een tachtigtal mensen zaten. Het was wel even wennen. Ik ben al moe want ik heb zeven maanden niks meer gedaan. Ik was lui geworden.”

Guy (43), An (50), Veerle (49) en Geert (49) genieten van een drankje bij de Irish Pub. 

Guy (43), An (50), Veerle (49) en Geert (49) genieten van een drankje bij de Irish Pub. © Patrick De Roo

“Ik denk dat er permanent een tachtigtal mensen zaten op ons terras”, zegt cafébaas Laurens van O’Fiach. 

“Ik denk dat er permanent een tachtigtal mensen zaten op ons terras”, zegt cafébaas Laurens van O’Fiach. © Patrick De Roo

“Pluim voor horeca en klanten”

Volgens de politie van de zone Mechelen-Willebroek heeft de terrasopening niet voor noemenswaardige problemen gezorgd in Mechelen. “Alles is zeer rustig verlopen. De politie was sensibiliserend aanwezig. We hebben kunnen vaststellen dat de horeca-uitbaters de coronamaatregelen strikt hebben nageleefd en dat het sluitingsuur gerespecteerd werd. Ook bij de klanten was dat het geval. We kunnen niet anders dan iedereen een pluim geven”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio