Onder meer Peter Mertens (PVDA) sprak de sympathisanten toe. 

Onder meer Peter Mertens (PVDA) sprak de sympathisanten toe. © JB

Samenkomst tegen fascisme aan Fort van Breendonk

Willebroek -

De jaarlijks door de PVDA georganiseerde samenkomst tegen fascisme aan het Fort van Breendonk in Willebroek, is door een 50-tal sympathisanten bijgewoond. Ook de politie was goed vertegenwoordigd. De bijeenkomst met zang, poëzie en getuigenissen verliep rustig.

Peter Mertens (PVDA) gaf in enkele talen de boodschap ‘Nooit meer fascisme’ mee. Hij benadrukte in zijn toespraak de solidariteit die er tussen de gevangenen was. “Een stukje brood, een suikertje dat gedeeld werd tussen mensen in al deze ellende, bracht voor hen zeker hoop. De solidariteit in de gevangenkampen was lovenswaardig”, zegt hij. Er werden ook symbolisch bloemen neergelegd.

Tussendoor volgden verschillende getuigenissen van onder anderen kinderen van verzetsstrijders en leden van het Partizanen-Onafhankelijkheidsfront. Ook Bruno Verlaeckt, voorzitter van de Algemene Centrale Antwerpen, sprak de om en bij de vijftig aanwezigen toe. “Ik breng in herinnering dat in het Fort van Breendonk ook syndicalisten zijn opgesloten en vermoord. Ik verwijs hier naar enkele postmannen. We moeten ons blijven behoeden voor zogenaamde sociale partijen die de arbeiders, vooral niet omwille van sociale doelstellingen, voor hun kar willen spannen”, zei hij. (jb)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio