Bizar: ree huppelt plots op Grote Markt in Antwerpen en zwemt later Schelde over

Antwerpen -

Een bijzonder zicht op de Grote Markt in Antwerpen zaterdagochtend. Terwijl talloze horecazaken zich klaarmaakten voor de langverwachte heropening, huppelde er plots een ree voorbij. Korte tijd later zwom het beestje de Schelde over richting Linkeroever.

jtp

“Al rond 7u kregen we de eerste meldingen binnen van een ree die zich in de binnenstad zou begeven. Toen we het dier in beeld kregen, probeerden enkele ploegen het beestje in veiligheid te brengen”, vertelt woordvoerder Willem Migom van de Antwerpse politie.

Iets na 9u huppelde de ree over de Grote Markt, van dichtbij gevolgd door een combi van de Antwerpse politie. Het dier maakte zich snel uit de voeten en zette zijn weg verder richting de Kaaien. “Ter hoogte van de Bocadero aan de Rijnkaai sprong de ree in het water en zwom het richting Royerssluis”, aldus Migom.

Brandweer Zone Antwerpen kwam ter plaatse om het dier veilig en wel aan de kant te krijgen, maar hulp bleek niet nodig. “De ree zwom de Schelde over en raakte aan Sint-Anneke op Linkeroever op eigen kracht aan wal”, aldus Kristof Geens van Brandweer Zone Antwerpen.

“Raar fenomeen”

Dat een ree de Schelde overzwemt, is op zich niet zo bijzonder. “Reeën kunnen bijzonder goed zwemmen in open water”, bevestigt Jim Casaer van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Hij heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek naar het reeënbestand in Vlaanderen. “De dieren zouden wel in de problemen komen als ze door betonnen randen niet op het droge raken, maar dat was hier gelukkig niet het geval.”

“Dat een ree in het midden van een grootstad belandt, is echter wel een raar fenomeen”, aldus Casaer. “Rondom Antwerpen zijn er wel enkele plaatsen waar een reeënpopulatie leeft, zoals bijvoorbeeld in het Rivierenhof, maar dan heeft het beestje toch al enige afstand afgelegd.”

Waaslandhaven

Volgens Antwerps boswachter Lucas Bergmans is het goed mogelijk dat het reebokje afkomstig was uit de Waaslandhaven. “De fluksheid waarmee hij de Schelde overzwom, doet mij vermoeden dat het beestje de oversteek al eerder maakte en nu op zijn stappen terugkeerde”, aldus Bergmans.

 

 ©  Politiezone Antwerpen

“Het is een jaarlijks gegeven dat jonge reebokjes in het voorjaar op zoek gaan naar een nieuw leefgebied. Dan worden ze verstoten uit het gebied van de hoogzwangere moeder, die weldra gaat werpen, en moeten ze op zoek naar hun eigen gebied. Zo stond er enkele jaren geleden plots een reebokje op een speelpleintje in Merksem”, legt Bergmans uit.

Volgens Bergmans heeft het dier weinig opties op Linkeroever, onder meer door de Oosterweelwerken en drukke straten zoals de Blancefloerlaan, de Halewijnlaan en de Charles De Costerlaan in combinatie met de loslopende honden in de groengebieden op de Linkeroever. “Hij kan wel uitwijken richting Kruibeke of opnieuw de oversteek maken en ten noorden van de stad een nieuw territorium zoeken. Een reebok heeft tussen vijf en dertig hectare leefgebied in de natuur nodig. Het allerbelangrijkste is dat hij de rust kan vinden in de natuur.”

 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Onze reporter stond beelden te maken op de Grote Markt en stond even perplex 

Onze reporter stond beelden te maken op de Grote Markt en stond even perplex ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

MEER OVER Meest gelezen

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio