Dirk Wernaerts van brasserie Den Amitié op de Grote Markt is er helemaal klaar voor. Zijn terras is gezet. ©  Dirk Vertommen

Mechelse horeca mag al zeker tot in voorjaar 2022 grotere terrassen zetten

Mechelen -

Horeca-uitbaters mogen in Mechelen al zeker tot in het voorjaar van 2022 grotere terrassen plaatsen. Daarvoor kunnen ze maximaal gebruikmaken van het openbaar domein. Dat heeft het stadsbestuur beslist.

Sven Van Haezendonck

Omdat de heropening van de horeca voorlopig beperkt is tot terrassen, zijn ze van groot belang voor de uitbaters. Het Mechelse stadsbestuur neemt daarom een uitzonderlijke maatregel en die wordt minstens tot 31 maart volgend jaar aangehouden. “Waar mogelijk kunnen cafés en restaurants dubbel zoveel ruimte innemen als normaal. Wij maken van onze pleinen echt terrassenpleinen. Op een coronaveilige manier willen wij de horeca alle ruimte geven”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

Mechelen beperkt dat initiatief niet tot de bekendste trekpleisters zoals de Grote Markt, IJzerenleen en de Vismarkt. Ook in de omgeving van de Korenmarkt, Schoenmarkt-Steenweg, Sint-Romboutskerkhof-Wollemarkt, Vijfhoek-Onze-Lieve-Vrouwestraat en op de Veemarkt-Befferstraat mag de horeca grotere terrassen plaatsen. Net zoals op het Cultuurplein en het stationsplein overigens.

LEES OOK:

Brouwerij Het Anker opent Maneblusser City in Malinas

Heropening terrassen op Mechelse Grote Markt en Vismarkt trekt veel volk

Sven Verpoucke van brasserie Oskar maakt zijn terrastafeltjes schoon. ©  Dirk Vertommen

“In het verleden leefden de mensen het sluitingsuur correct na. We zijn ervan overtuigd dat het ook ditmaal geen probleem zal zijn”, vertelt Vandersmissen.

Stewards zien er al zeker tot eind juni op toe dat alles vlekkeloos verloopt. “Deze mensen wijzen niet met het vingertje. Ze werken adviserend en sturend en ze monitoren ook de drukte”, legt de burgemeester uit.

Op de Vismarkt kan het bij mooi weer erg druk worden. Om een vlotte circulatie te garanderen, zijn fietsen er opnieuw verboden. Er wordt voor extra fietsenstallingen gezorgd op de Grote Markt, Haverwerf, IJzerenleen en op de Zoutwerf.

Om de verschillende pleinen op een aantrekkelijke manier af te bakenen, hebben Horeca Mechelen en handelsorganisatie Mechelen MeeMaken speciaal hoezen laten drukken met sfeerbeelden. Extra containers met toiletten staan niet alleen naast het stadhuis in de Hallestraat en op de Haverwerf, maar ook in de Onze-Lieve-Vrouwestraat, op de Wollemarkt en in de Kruidtuin. Feestjes organiseren buiten de terraszones blijft niet toegelaten. “Daarop houdt de politie natuurlijk een oogje in het zeil”, zegt Alexander Vandersmissen.

MEER OVER Heropening horeca

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio