Kunstenaars Lola Daels, Polien Boons en Marion Beeck en schepen Mieke Van den Brande.

Kunstenaars Lola Daels, Polien Boons en Marion Beeck en schepen Mieke Van den Brande. © EVB

Nutskasten opgepimpt met kunstwerkjes

Bonheiden,Rijmenam -

In het Bonheidense en Rijmenamse straatbeeld werden zeventien nutskasten voorzien van grote stickers van de hand van vijftien kunstenaars. Het project kadert in ‘Kunst op Straat’ dat vorig jaar van start ging.

In het najaar van 2020 konden alle inwoners ontwerpen indienen voor zeventien nutskasten, verspreid over Bonheiden en Rijmenam. “Die oproep viel niet in dovemansoren. Maar liefst 42 ontwerpen werden ingediend”, zegt schepen van Cultuur Mieke Van den Brande (CD&V). “Uit die 42 ontwerpen werden er zeventien gekozen en op sticker gedrukt. Vervolgens werden ze op de nutskasten gekleefd.” Naast kunstboxen met ontwerpen van inwoners zijn er ook drie boxen in het straatbeeld te zien met ontwerpen van drie jonge, beloftevolle, vrouwelijke kunstenaars. Alle drie groeiden ze op in Bonheiden of Rijmenam. De eerste box, een werk Lola Daels, staat aan het kruispunt van de Muizensteenweg en Dorp in Bonheiden. Een tweede box, een werk van Marion Beeck, is te vinden aan de ovonde in Rijmenam. Een derde box, een werk van Polien Boons, staat aan het kruispunt van de Zwarte Leeuwstraat en de Putsesteenweg.

Fietsroute

Lola Daels haalde inspiratie bij een reis naar het Iraanse Teheran. “We inspireerden onszelf door een manifestatie ginds waarbij vrouwen op elektriciteitskasten klimmen als protest tegen de verplichte hoofddoek. Op basis van dat protest werden vele vrouwen opgepakt of het land uitgezet. Op de nutskasten plaatste de Iraanse regering vervolgens obstakels om te voorkomen dat vrouwen dit zouden herhalen”, zegt Lola Daels.

De boxen staan verdeeld over Bonheiden en Rijmenam en worden verbonden door een fietsroute van bijna 30 kilometer lang. “Via de QR-code aan elke kunstbox krijg je van de respectievelijke kunstenaar niet alleen meer uitleg over het kunstwerk op de kast, je krijgt er ook een overzichtskaartje bij met daarop uitgelegd hoe je van de ene naar de andere locatie fietst. Aan jou de keuze in welke volgorde je de fietsroute aflegt”, besluit de schepen.(evb)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio