Sterren, planeten, ruimtetuigen en aliens: de jongeren van MPI Oosterlo leefden zich met graffiti uit op de kanaalmuur in Geel-Ten Aard. 

Sterren, planeten, ruimtetuigen en aliens: de jongeren van MPI Oosterlo leefden zich met graffiti uit op de kanaalmuur in Geel-Ten Aard. © Hans Otten

Immense graffititekening onder de kanaalbrug in Geel-Ten Aard

Geel -

Het sociale kunstproject De Kleine Parade laat zich tijdens zijn lustrum niet opnieuw ringeloren door corona. Alle creatieve initiatieven zijn vanaf maandag online te bewonderen tijdens een digitale apotheose.

Hans Otten

Een groepje tieners van het MPI Oosterlo in Geel-Oosterlo legt vrijdagochtend de laatste hand aan een immense graffititekening onder de kanaalbrug in Geel-Ten Aard. Drie vrijdagvoormiddagen op rij werkten ze aan de markante ruimtetaferelen. “De vorige jaren tekenden we al een jungle en een onderwaterwereld, dit jaar vroegen de mensen van Ten Aard om iets rond hun lichtjeswandeling Ten Aard Verlicht te doen. Van lichtjes kwamen we bij sterren en ruimte uit”, zegt Bert Claes van MPI Oosterlo.

 

 ©  Hans Otten

De buurt stelde maar twee voorwaarden: het resultaat moest vrolijk en kleurrijk zijn. Daar zijn de jonge graffiti-artiesten netjes in geslaagd. “We hebben de taken wat verdeeld, om te vermijden dat iedereen buitenaardse wezens staat te spuiten”, lacht Bert Claes. “En de aanwezige aliens hebben we bewust wat vriendelijker gehouden, zonder scherpe tanden.” Een graffitiproject onder een brug, lokt dat wel kijkers? “Hier komen veel fietsers voorbij en volgende week gaat in de bloemmolens hier vlakbij ook De Bloemfabriek open. Dat lokt extra veel beweging”, zeggen buurtbewoners Ria Vandoninck en Griet Verhesen, die de voortgang gadeslaan.

Sociale kunstenproject

Het graffitiproject maakt deel uit van het sociale kunstenproject De Kleine Parade. Daarin strijden kunstenaars in uiteenlopende disciplines zoals toneel, muziek en beeldende kunsten samen met allerlei kwetsbare inwonersgroepen van Geel onder begeleiding van studenten Sociaal Werk van hogeschool Thomas More tegen uitsluiting en voor meer welzijn. Normaal sluit het project af met een grote apotheose in schouwburg de Werft. Vorig jaar deed corona alle ateliers stilvallen, maar dit jaar gingen de groepen toch weer creatief aan de slag. Het resultaat is maandag 10 mei om 19.30u gratis online te volgen, waarna het nog heel mei digitaal ter beschikking blijft.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio