De fietsdiefstallen vonden op verschillende plaatsen in Mechelen en Willebroek plaats, onder meer op de personeelsparking van het AZ Sint-Maarten. 

De fietsdiefstallen vonden op verschillende plaatsen in Mechelen en Willebroek plaats, onder meer op de personeelsparking van het AZ Sint-Maarten. ©  MARC HERREMANS

Verslaafde steelt 18 fietsen: “Geld nodig om drugs te kunnen kopen”

Mechelen, Willebroek -

Een 40-jarige man uit Willebroek moest zich voor de rechtbank verantwoorden voor een hele reeks fietsdiefstallen. De politie kon minstens 18 diefstallen aan hem linken. De man zei dat hij de fietsen stal om zijn drugsverslaving te kunnen betalen. “Achteraf voelde hij zich ook misbruikt want hij kreeg amper 100 euro voor een elektrische fiets die nieuw al gauw 3.000 euro kostte”, zei de advocate van de man.

Theo Derkinderen

Het onderzoek naar Mohamed B. startte in de zomer van vorig jaar al. Toen stal de man een vouwfiets die onder een carport in Mechelen stond. De dief was duidelijk herkenbaar op de beelden van de bewakingscamera’s, maar een huiszoeking bij B. leverde niets op.

“Het was pas na een nieuwe diefstal, in Willebroek deze keer, dat er ook bij hem thuis allerlei gestolen spullen werden gevonden”, zei openbaar aanklager Catherine Van de Heyning. “Er werden fietsen, laders voor elektrische fietsen, tot zelfs een nummerplaat van een gestolen elektrische fiets aangetroffen.”

Uit het onderzoek bleek dat Mohamed B. minstens achttien fietsen had gestolen in de regio van Mechelen en Willebroek. “De gestolen fietsen werden doorverkocht aan Said Y. (54). Daarom werd er ook bij die man een huiszoeking uitgevoerd. Daar werden eveneens fietsen, zadels, laders en fietstassen aangetroffen. Daarom werd de man vervolgd voor heling.”

Het Openbaar Ministerie vorderde dertig maanden cel tegen Mohamed B. en achttien maanden voorwaardelijk tegen Said Y.

Hervallen

Advocate Evelyn Robberechts stond Mohamed B. bij en gaf de meeste feiten toe. “Mijn cliënt was een zware drugsgebruiker. Hij volgde een begeleiding om die verslaving aan te pakken, maar door corona vielen de fysieke gesprekken weg en is hij hervallen. En om zijn verslaving te kunnen financieren, is hij fietsen beginnen stelen”, gaf de advocate toe. “Achteraf besefte hij dat hij veel mensen verdriet heeft aangedaan en boos heeft gemaakt want een fiets is ook duur in aankoop. Mijn cliënt verkocht de elektrische fietsen door voor 100 euro, terwijl ze nieuw tot 3.000 euro kostten. Eigenlijk is hij ook een beetje misbruikt op dat vlak.”

Fietsen opknappen

Said Y. zei dat hij slechts enkele fietsen had aangeschaft via B. “Mijn cliënt kocht oude fietsen tweedehands aan, knapte ze op en verkocht ze door. Maar hij geeft toe dat hij enkele keren een duurder exemplaar heeft gekocht van B. en had moeten weten dat die van diefstal afkomstig waren”, stelde advocate Sylke Vankeerberghen. Zij vroeg een werkstraf.

Rechter Klaartje Kinnaer doet op 4 juni uitspraak in de zaak.

MEER OVER Misdaad Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio