©  BELGA

Francken verliest 20% van parlementaire vergoeding na tweet met geheime info: “Dit slaat alles”

Theo Francken moet drie maanden loon inleveren omdat hij geheime informatie heeft gelekt uit een besloten parlementaire vergadering. Dat heeft de voorzitter van de Kamer Eliane Tillieux (PS) beslist. Francken zelf reageert misnoegd.

fem, blgBron: BELGA

Aanleiding voor de sanctie is een tweet van de N-VA’er over een militaire missie in Mali waar ons land niet zou aan deelnemen. Maar aangezien de informatie kwam uit een vergadering achter gesloten deuren met de minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) mag Francken daar eigenlijk niets over zeggen.

Dedonder diende klacht in en de voorzitter van de Kamer neemt nu ook sancties. Francken mag tot het einde van het parlementaire jaar – dat rond 21 juli afloopt – niet meer zetelen in commissies die achter gesloten deuren plaatsvinden en verliest drie maanden 20 procent van zijn parlementaire vergoeding, die 7.230 euro bruto per maand bedraagt.

Geen gevaar

Het Kamerreglement voorziet normaal gezien dat Francken de rest van de legislatuur uit de Commissies met geheimhoudingsplicht wordt gezet, maar die regeling vindt Tillieux te streng, zei ze.

Francken zelf bleef er destijds bij dat hij de regels niet had overtreden, omdat hij geen gevoelige informatie had gedeeld die troepen in het buitenland in gevaar zou kunnen brengen. Een beleidsintentie van de minister heeft niets te maken met geheimhoudingsplicht, zei hij. Het N-VA-Kamerlid beschuldigde minister Dedonder daarnaast van een politiek motief.

“Dit slaat alles”

“Je kan de waarheid niet harder geweld aandoen”, reageert Francken donderdagavond. “Ik heb in geen geval de geheimhouding van de commissie geschonden.”

Volgens het N-VA-Kamerlid geldt de geheimhouding voor informatie rond bijvoorbeeld troepenbewegingen, om de Belgische militairen in het buitenland niet in gevaar te brengen. “Maar ik heb absoluut geen informatie gedeeld over een lopende missie in het buitenland. Ik zetel sinds 2010 in deze commissie, ik ben een defensieman, ik zet mijn hart en ziel in voor onze mannen en vrouwen van defensie. Ik zou er nooit aan denken om informatie te delen die hun operaties of leven in het gedrang zouden kunnen brengen.”

De informatie over de missie in Mali was volgens Francken “duidelijk niet geheim”. Bovendien zijn anonieme lekken uit geheime commissiezittingen “schering en inslag”, zegt hij, terwijl dergelijke sanctie “nog nooit is toegepast”. Het N-VA-Kamerlid heeft het over een “louter politieke beslissing van de meerderheid”. “Elke reden is goed om mij te schaden.”

MEER OVER Meest gelezen