Gezocht: deel boekhouding Sihame El Kaouakibi

Antwerpen -

Corruptiespeurders zijn donderdag binnengevallen in drie woningen van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi in Antwerpen en Edegem. De onderzoeksrechter die het gerechtelijk onderzoek rond Let’s Go Urban leidt, had de huiszoekingen bevolen om ontbrekende stukken uit de boekhouding van de vzw te recupereren. Vorige maand werd in het Urban Center van die vzw ook al een deel van de boekhouding meegenomen tijdens een huiszoeking. Bij de actie van werd niemand gearresteerd. El Kaouakibi woonde de huiszoekingen zelf bij.

Sacha Van Wiele, Sam Reyntjens

LEES OOK: El Kaouakibi heeft voor bijna 2,5 miljoen euro aan vastgoed: een overzicht van de panden en bouwgronden

De huiszoekingen vonden donderdagochtend plaats op verschillende adressen die gelinkt zijn aan Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (ex-Open Vld). Drie woningen werden doorzocht: de villa in de Hovestraat in Edegem, de woning in de Hazelarenstraat in de Antwerpse Tentoonstellingswijk en een woning met atelier in de Coebergerstraat. Dat laatste adres is de maatschappelijke zetel van verschillende vennootschappen van El Kaouakibi. De speurders van de Centrale Dienst voor Bestrijding van de Corruptie (CDBC) en de Computer Crime Unit van de federale politie gingen op zoek naar boekhoudkundige stukken, zo bevestigt het parket in Antwerpen.

Omdat El Kaouakibi parlementslid is en onschendbaarheid geniet, moest de Eerste Voorzitter van het hof van beroep toestemming geven voor de huiszoekingen. “De voorzitter van het Vlaams Parlement (Liesbeth Homans, N-VA, red.) was bij de huiszoekingen aanwezig”, zegt het parket. Bij de huiszoekingen werd niemand gearresteerd, El Kaouakibi was tijdens de huiszoeking zelf aanwezig in het huis in de Hazelarenstraat.

LEES OOK: De bruuske val van Sihame El Kaouakibi: “Ik weet niet of we haar nog veel zullen zien”

Huiszoeking in het Urban Center

Dat de huiszoekingen er na twee maanden in het onderzoek komen, lijkt laat te zijn. Het parket benadrukt dat de afgelopen maanden al een groot deel van de boekhouding gerecupereerd werd. Sommige stukken bleken nog te ontbreken, iets waar ook de bewindvoerder van Let’s Go Urban (LGU) al over had geklaagd in haar audit. In april werd tijdens een huiszoeking door de CDBC in het Urban Center aan het Kielpark al een ontbrekend deel van de boekhouding meegenomen.

Met de actie van donderdag wilde de onderzoeksrechter in Antwerpen een zo volledig mogelijk beeld van de boekhouding kunnen vormen. Er werd door de onderzoeksrechter ondertussen ook een onafhankelijke bedrijfsrevisor aangesteld om die boekhouding verder te onderzoeken.

Onderzoeken samengevoegd

De huiszoekingen van donderdagochtend passen in het gerechtelijk onderzoek naar financiële malversaties bij LGU, dat sinds maart loopt bij een onderzoeksrechter in Antwerpen en dat voortkomt uit een onderzoek dat het parket een maand eerder ambtshalve (op eigen initiatief) geopend had.

LEES OOK: ANALYSE. Waarom we alles willen lezen over Sihame El Kaouakibi

De klacht met burgerlijke partijstelling die Sihame El Kaouakibi zelf indiende tegen onbekenden wegens valsheid in geschrifte en informaticafraude wordt in hetzelfde onderzoek onderzocht. “Het parket heeft de twee onderzoeken op 15 maart 2021 samengebracht in één gerechtelijk onderzoek. De feiten werden gekwalificeerd als valsheid in geschrifte, bedrieglijk niet voeren van een correcte boekhouding, subsidiefraude, misbruik van vennootschapsgoederen, misbruik van vertrouwen, valsheid in informatica en externe en interne hacking”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts. “Het gerechtelijk onderzoek verloopt verder in alle discretie. Inhoudelijk zal er niet dieper worden ingegaan op het onderzoek.”

Ook een klacht met burgerlijke partijstelling die El Kaouakibi midden maart indiende tegen de man achter de website ‘tScheldt wordt door de onderzoeksrechter onderzocht en is aan het grote onderzoek vastgemaakt. De man kreeg deze week de vraag van de CDBC om bekend te maken wie de auteurs van de artikels over El Kaouakibi zijn. Op de website zegt ‘tScheldt: “Nooit zullen wij de namen van de auteurs van de artikelen over Sihame El Kaouakibi onthullen.”

LEES OOK: Wie is Erika Xuan Nguyen, de partner van Sihame El Kaouakibi?

MEER OVER Sihame El Kaouakibi

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio