©  AFP

Geen Belgische droomfinale: Chelsea kegelt Courtois en Hazard uit Champions League

Niet Real Madrid, wel Chelsea gaat verdiend naar de finale van de Champions League. De tweede op een rij voor trainer Thomas Tuchel. Na de 1-1 in Madrid maakte de jonge bende van Chelsea er in eigen huis 2-0 van. De sterren van Real, Eden Hazard incluis, moesten met schaamrood op de wangen terug naar de Spaanse hoofdstad.

Er viel vooraf alleen maar goed nieuws te rapen in het Madrileense kamp, want de absolute sterren van het team stonden weer op het veld. Eden Hazard stond voor de tweede wedstrijd op een rij in de basis en ook de 35-jarige rots in de branding achterin, Sergio Ramos, keerde terug in de ploeg. Voor het eerst sinds de achtste finale tegen Atalanta op 16 maart kwam hij nog eens in actie voor Real Madrid.

De Spanjaard was het verdedigen nog niet verleerd. Hij pakte als vanouds snel geel, maar deed ook wat hij moest doen. Werner probeerde eens op snelheid voorbij Ramos te geraken, maar dat was onbegonnen werk.

Real-coach Zinedine Zidane dropte Hazard dan weer naar alle waarschijnlijkheid in de basis omdat hij hoopte om zo als eerste te scoren. In de heenwedstrijd in Madrid werd het immers 1-1 dus de Koninklijke had minstens één doelpunt nodig om de finale te halen.

Al mislukte dat plan grandioos. Hazard (110) scoorde in zijn tijd bij Chelsea nochtans vaker dan alle basisspelers (94) van woensdag bij elkaar. Maar zoals zo vaak met statistieken kon ook deze de prullenmand in.

 

 ©  REUTERS

Een statistiek in het voordeel van Chelsea bleef wel overeind: nog nooit kon Real Madrid winnen tegen Chelsea in Europese wedstrijden. En ook een statistiek van Chelsea-coach Thomas Tuchel bleef overeind. Hij bezorgt Chelsea al van bij zijn komst verdedigende stabiliteit. Met Tuchel aan het roer hield Chelsea met deze wedstrijd bijgeteld al negentien keer de nul in 24 matchen. Straf.

Het plan van de Chelsea-coach was ook woensdagavond goed uitgedokterd. Ballen veroveren rond de middellijn en luttele seconden later al aan de zestien van Thibaut Courtois staan. Dat leverde snel een eerste goal op nadat de bal via Mount en Chilwell tot bij Werner was geraakt. De Duitser werkte het leer tegen de netten, maar was te gretig de zestien ingelopen en stond dus buitenspel.

Rüdiger probeerde het dan eens met een niet ongevaarlijk schot vanuit de tweede lijn. Courtois kende er wat moeite mee en werkte weg met zijn vuisten. Meteen daarna maakte Mason Mount een actie, maar Courtois pareerde zijn voorzet. Net als in de heenwedstrijd speelde het onbekende leger van Chelsea opnieuw beter dan het sterrenensemble van Real.

Modric plaatste tegenover de gretigheid van de Londenaars een schotje vanuit de tweede lijn. Real zocht wel geduldiger naar een doelpunt wat ook een schot vanuit de draai van Benzema opleverde.

Toen Chelsea dat voorbeeld volgde en toch eens wat rustiger opbouwde vanuit balbezit stond de 1-0 snel op het bord. Wie anders dan N’Golo Kanté zette de 1-0 op. De 30-jarige Fransman is meer dan ooit de patron van Chelsea en leidt de jonge voorlinie in goede banen vanop het middenveld. Hij gaf op het geknipte moment de bal aan Havertz, maar die mikte op de lat. Werner kopte echter de rebound binnen.

Iets voor het halfuur maakte Chelsea zo van de woorden van Tuchel vooraf waarheid. “Als we in goeden doen zijn, dan is het een no-brainer om voor de zege te gaan. Ik wil winnen, deze club staat voor winnen en deze competitie gaat om winnen.”

Beteuterde Hazard

De camera zoomde na de opdoffer voor Madrid in op Hazard, de hoop van de Madrilenen, maar die stond er beteuterd bij. Hij had Jorginho al geel aangesmeerd, probeerde wat te zwerven, maar kansen creëerde de Rode Duivel niet. Modric had wel nog een goede voorzet in petto en vond de vrijstaande Benzema. Mendy schudde echter een spectaculaire save uit zijn mouwen.

 

 ©  REUTERS

In de tweede helft kregen we een kansenregen voor de thuisploeg. Havertz kopte een voorzet van Azpilicueta voorbij Courtois, maar de lat stond in de weg. Ook Mount en opnieuw Havertz waren er dichtbij. k toonde nog maar eens zijn klasse. Zou Chelsea het net als in de heenwedstrijd verzuimen af te maken? Ook Kanté miste immers een reuzekans. Uiteindelijk was het Mount die Real definitief wandelen stuurde.

Zo goed het nieuws voor Real vooraf, zo slecht was het achteraf. Hazard kon voorin het verschil niet maken, Ramos kon achertin de tegengoals niet verhinderen. Geen vierde beker met de grote oren voor De Koninklijk onder Zidane. Geen ‘Belgische finale’. Kevin De Bruyne moet in de finale op 29 mei in Istanboel op z’n eentje de eer van de Rode Duivels hoog houden, terwijl Thomas Tuchel op zoek gaat naar revanche voor de verloren finale voor seizoen als coach van PSG. Hij heeft in tegenstelling tot vorig seizoen en tot Real dit keer geen sterren ter beschikking, maar misschien lukt het met zijn onbekende bende wel.

lvdw

MEER OVER Uefa Champions League