Schepen van Samenleven Ann-Marie Morel op de bank bij Warme William. 

Schepen van Samenleven Ann-Marie Morel op de bank bij Warme William. © Guy Delforge

Wandelen met Warme William is goed voor je mentale gezondheid

Puurs-Sint-Amands -

Al sinds oktober 2019 toert de bank met Warme William rond in Puurs-Sint-Amands. “Deze zomer nodigt de blauwe beer je ook uit voor een wandeling, want bewegen is goed voor je fysieke en mentale gezondheid”, zegt Ann-Marie Morel, schepen van Samenleven.

Guy Delforge

Warme William is een blauwe beer die op een bankje zit: ideaal om je hart bij te luchten. De blauwe beer staat symbool voor iemand die een luisterend oor biedt en hij inspireert iedereen om dat ook te doen. Het taboe op geestelijke gezondheidsproblemen is immers nog groot. Het Huis van het Kind en het gemeentebestuur van Puurs-Sint-Amands willen daar verandering in brengen door regelmatig acties rond geestelijk welzijn en geluk te organiseren. Zo bezocht Warme William verschillende basisscholen en zijn er nu deze zomerse wandelingen.

De aandacht voor het mentaal welzijn van jongeren is volgens Morel heel erg nodig. “Het duurt te lang voor de jongeren”, zegt ze.  

De aandacht voor het mentaal welzijn van jongeren is volgens Morel heel erg nodig. “Het duurt te lang voor de jongeren”, zegt ze.  ©  Guy Delforge

“We leggen met deze wandelingen de nadruk nog eens op het mentaal welzijn”, zegt Morel. “Als mensen gaan wandelen, kunnen ze de QR-code scannen en achter die code zit altijd een opdrachtje. Dat kan een vraag zijn zoals ‘Wie doet je lachen?’ of de opdracht om iets leuk te vertellen aan elkaar. Het zijn fijne opdrachten voor volwassenen en kinderen waarbij ze onbewust weer even stilstaan bij dat mentaal welzijn.”

Het duurt te lang

Die aandacht voor het mentaal welzijn van jongeren is volgens Morel ook heel erg nodig. “Het duurt te lang voor de jongeren”, zegt ze. “Je ziet aan alles dat ze het moeilijk hebben. Er komt nu weer een examenperiode aan. Daarna komt er wel een vakantie, maar ze hebben nog geen perspectief dat ze daartegen allemaal zullen gevaccineerd zijn. Die jongeren hebben gewoon de nood om onder vrienden te zijn, elkaar te kunnen vastpakken.”

De eerste wandeling loopt door Sint-Amands en Oppuurs. Begin juni en begin juli volgen dan de twee andere wandelingen. Tijdens de wandeling vind je aan tien zit- of picknickbanken een QR-code waarachter een opdracht schuilt. Al die opdrachten en luistertips geven je een goed gevoel. De wandeling is zo’n 8 km, voor wie meer wil stappen is er een uitbreiding van 3 km met drie extra opdrachten. De route vind je op de website van de gemeente Puurs-Sint-Amands. Je kunt ook een plannetje afhalen in het gemeentehuis van Puurs, het oud-gemeentehuis en sociaal huis van Sint-Amands, het Glazen Huis Kaai of het Glazen Huis Fort Liezele. Het gemeentebestuur vraagt om tijdens de wandeling foto’s te nemen en te posten op Instagram. Met @puurssintamands, @warmewilliam, #gezondegemeente.

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio