© atv, bfm, rr

Proces na dodelijke ontploffing op Paardenmarkt van start: huurder riskeert tot twee jaar cel

Voor de correctionele rechtbank in Antwerpen start woensdag het proces over de verwoestende ontploffing op de Paardenmarkt in 2018. Huurder Hamdi C. (51) uit Sint-Niklaas staat terecht omdat hij onvoldoende gevolg zou gegeven hebben aan een eerder gaslek. Hij riskeert tot twee jaar cel.

Bron: BELGA

Bij de ontploffing op de Paardenmarkt, op 15 januari 2018, werden drie huizen volledig verwoest. Sahil Noor Ahmad (26) en Paul Van Laerhoven (39) lieten die avond het leven, 27 bewoners raakten gewond en de materiële schade was enorm.

De aangestelde branddeskundige besloot dat het om een gasexplosie ging op de eerste verdieping van pand nummer 101. Daar had gas zich kunnen opstapelen, nadat er in de kelder een oude gasmeter was opengedraaid en gas zich via een oude gasbuis had verplaatst. De gasexplosie is dan vermoedelijk ontstaan door het aansteken van een sigaret of een kaars.

LEES OOK: Inspectie was aangevraagd maar had geen prioriteit

Gasmeter

De 51-jarige Hamdi C. uit Sint-Niklaas huurde Paardenmarkt 101 en had de studio’s op de eerste en tweede verdieping verder onderverhuurd. Enkele maanden voor de explosie had er zich al een gaslek voorgedaan.

Volgens het parket was de huurder daarvan op de hoogte, maar zou hij er onvoldoende gevolg aan hebben gegeven. Een degelijke en professionele herstelling van de gasbuis zou volgens het parket het drama kunnen hebben voorkomen.

LEES OOK: Linda (46) en Daan (7) verloren alles bij gasexplosie op Paardenmarkt, nu zoeken ze nieuw huis in ‘Blind Gekocht’

De vijftiger zegt dat het onderhoud van de gasmeter niet zijn verantwoordelijkheid was, maar die van de eigenaar. Hij voerde aan dat andere mensen aan de installatie en de meter hadden geknoeid, waardoor er gas was vrijgekomen.

De raadkamer verwees de man naar de rechtbank voor onopzettelijke doding, onopzettelijke slagen en verwondingen en onopzettelijke brandstichting. Enkele tientallen mensen stelden zich burgerlijke partij. Hamdi C. riskeert een celstraf tot maximaal twee jaar.

Het proces wordt over twee dagen gehouden. Vandaag komen de burgerlijke partijen en de openbaar aanklager aan het woord. Op woensdag 12 mei is het aan de verdediging van Hamdi C.

LEES OOK:

blg, jtp

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio