© Joris Herregods

OCMW kent automatisch verminderd tarief toe voor kinderopvang

Antwerpen -

Het Antwerpse OCMW gaat automatisch het verminderd tarief voor kinderopvang toekennen aan ouders die daar recht op hebben. “Dit maakt een wereld van verschil”, zegt Fabienne Toussein (Groen), die dit voorstelde in het bijzonder comité voor de sociale dienst.

Ouders met een beperkt budget kunnen beroep doen op een individueel verminderd tarief voor kinderopvang als ze bijvoorbeeld in een VDAB-traject zitten of een opleiding of inburgeringstraject volgen. Sommige ouders vallen niet onder deze categorie en hebben toch financiële moeilijkheden om hun kinderopvang te betalen.

“Wij stelden dus een automatische toekenning van een verminderd tarief voor kinderopvang voor als blijkt dat ouders in aanmerking komen voor de toekenning van een leefloon en de klimpremie”, zegt Toussein. “Hiermee werken we drempels weg, zowel voor de hulpverleners als voor de cliënten.”

De kinderopvang kent verschillende tarieven: het gewone, het minimumtarief met leefloon en het OCMW-tarief van 1,37 euro per dag. “In het verleden kon het OCMW een individueel verminderd tarief toekennen na een sociaal onderzoek”, zegt Tom Meeuws (Vooruit), voorzitter van het bijzonder comité. “Het sociaal onderzoek vergt heel wat administratie. Bovendien bleek dat in 98% van de dossiers de rechthebbende gezinnen op basis van de bestaande info ook zo’n tarief werd toegekend. Dan moet je niet flauw doen en dit gewoon automatisch toekennen. Voor de sociaal werker minder papierwerk, voor het gezin minder stress.” (svw)

MEER OVER Tom Meeuws

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio