Het Vorsters Verenigingenkomitee onderhoudt nauwe banden

Het Vorsters Verenigingenkomitee onderhoudt nauwe banden © Jean Eykmans

Gemeente neemt organisatie jumelages Tönisvorst en Jurbarkas in handen

Laakdal -

De gemeentelijke jumelagecommissie houdt op te bestaan. Dat werd door de gemeenteraad beslist. Het organiseren van de jumelages was tot nu toe in handen van twee vzw’s. Die taak wordt in de toekomst overgenomen door het lokaal bestuur.

Laakdal kent een rijke jumelagetraditie. De vzw Europa in Laakdal in Europa (ELE) en de vzw Vorsters Verenigingenkomitee (VVK) onderhouden al jarenlang vriendschapsbanden met respectievelijk Jurbarkas in Litouwen en Tönisvorst in Duitsland. Beide vzw’s kregen daarvoor jaarlijks gemeentelijke subsidies. Die subsidies worden nu stopgezet.

“De gemeentelijke jumelagewerking wordt voortaan als overlegplatform ondergebracht binnen het forum Internationale Samenwerking. We willen zo veel mogelijk inwoners betrekken bij de gemeentelijke jumelages. Zo krijgen alle verenigingen en individuele burgers de kans om lid te worden”, zegt schepen van Internationale Samenwerking Benny Smets (Prolaakdal) er aan toe.

“Sinds 2019 werd de huidige werking van de gemeentelijke adviesraden en fora grondig geëvalueerd en bijgestuurd. Het gemeentebestuur wil meer nadruk leggen op burgerparticipatie”, voegt schepen van festiviteiten Gerda Broeckx (CD&V). (jeey)

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio