Boilers, fornuizen en andere toestellen op gas van voor 1978 zijn doorgaans niet geschikt voor ‘rijk’ gas.  

Boilers, fornuizen en andere toestellen op gas van voor 1978 zijn doorgaans niet geschikt voor ‘rijk’ gas.  ©  gas.be

Brief in de bus? ‘Rijk’ gas op komst voor Antwerpenaren

Antwerpen -

Heel wat Antwerpenaren vinden een brief in de bus van Fluvius om hun toestellen op gas te laten nakijken. De netbeheerder is bezig met een omschakeling van ‘arm’ gas uit Nederland naar ‘rijk’ gas uit onder meer Noorwegen en Rusland en niet alle toestellen zijn daarmee compatibel.

Na aardbevingen die huizen beschadigden stopt Nederland met gaswinning uit de Noordzee, in de buurt van Groningen. Onze noorderburen leveren België ‘arm’ gas, met minder calorieën in dan het ‘rijkere’ gas uit onder meer Noorwegen, Qatar en Rusland. Dat betekent dat toestellen op aardgas gecontroleerd, aangepast of eventueel zelfs vervangen moeten worden.

Nederland stopt met gaswinning en dat heeft ook gevolgen voor België. 

Nederland stopt met gaswinning en dat heeft ook gevolgen voor België. ©  Kees van de Veen

Antwerpen schakelt op 1 juni 2023 om naar het ‘rijke’ gas, bevestigt Berenice Crabs van Synergrid, de koepel van netbeheerders. Maar Antwerpenaren krijgen nu al een brief in de bus. “Zo hebben zij nog twee jaar de tijd om, bijvoorbeeld samen met de wettelijk verplichte controle van je verwarmingsinstallatie, al hun toestellen te laten nakijken.” Regio’s die later schakelen, krijgen hun brief later.

1978

Het gaat dan onder meer om verwarmingstoestellen, boilers, fornuizen en kookplaten op aardgas. Apparaten van voor 1978 zijn doorgaans niet geschikt en moeten wellicht vervangen worden. Synergrid benadruk wel dat recentere exemplaren, hoewel meestal geschikt, ook nagekeken moeten worden om problemen zoals slechte verbranding uit te sluiten.

Het nazicht en bijregelen zou tot 150 euro kosten voor maximaal drie toestellen. De kosten zijn voor de eigenaar. Wie nog een heel oude ketel heeft staan, kan ook een premie tot 500 euro aanvragen voor de aankoop van een nieuw, zuiniger toestel.

De omschakeling gaat overigens goed vooruit. De 1,6 miljoen betrokken klanten zouden ten laatste in 2024 worden omgeschakeld. Eerder was nog 2029 gezegd. In de provincie Antwerpen zijn er 570.000 aansluitingen.

Op www.gasverandert.be kan je je postcode ingeven om te zien wanneer in jouw regio de omschakeling gebeurt.

(cm)