Sinds 2013 registreerde de politie Mechelen-Willebroek veertien klachten over homofoob geweld. 

Sinds 2013 registreerde de politie Mechelen-Willebroek veertien klachten over homofoob geweld. © Belga

Vooruit pleit voor Mechels meldpunt homofoob geweld

Mechelen -

Bij de politie Mechelen-Willebroek lopen jaarlijks gemiddeld twee klachten binnen over homofoob geweld. Gemeenteraadslid Thijs Verbeurgt (Vooruit) vreest dat veel slachtoffers nog altijd geen klacht durven indienen. Hij pleit voor een Mechels meldpunt.

Sven Van Haezendonck

De politiezone Mechelen-Willebroek registreerde sinds 2013 veertien klachten. Dat blijkt uit cijfers die Verbeurgt opvroeg. “Ze liggen wellicht een stuk lager dan de realiteit. We weten uit onderzoek dat de drempel om dergelijke feiten te melden nog steeds zeer hoog ligt”, zegt hij. Hoewel ons land al jaren een van de voorlopers is voor gelijke rechten, is er volgens hem wel nog werk aan de winkel. Thijs Verbeurgt haalt de vermeende homofobe moord in Beveren aan, maar ook de uitlatingen op bijvoorbeeld sociale media of tijdens sportwedstrijden.

“Elk homo- of transfoob incident in onze stad is er eentje te veel. Wij pleiten resoluut voor zerotolerantie bij fysieke of verbale intimidatie om wie iemand is of graag ziet. Dan moeten de feiten wel worden gemeld natuurlijk. Daar wringt helaas nog te vaak het schoentje”, vertelt Verbeurgt. Hij is tevreden dat de politie homofoob geweld hoog op de agenda zet. Korpschef Yves Bogaerts geeft aan dat 234 inspecteurs al een opleiding volgden die daar aandacht aan besteedt.

Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+), schepen van Preventie, bekijkt samen met gemeenteraadsleden Verbeurgt en Pia Indigne (Vld-Groen-m+) mogelijke oplossingen. “Ik denk dat we het algemeen meldpunt van Unia beter bekend moeten maken voor alle vormen van discriminatie, geweld en grensoverschrijdend gedrag. Op geregelde basis kunnen wij dan aandacht besteden aan een andere doelgroep”, legt Labsir uit.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio