© noArchitects

Voormalige bouwmeester: “Ondertekenaars petitie Het Steen zijn vaak meelopers”

Volgens de vorige Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck zijn de ondertekenaars van de petitie tegen de nieuwbouw aan Het Steen in Antwerpen vaak meelopers, die volgen in het zog “van een aantal brulapen die veel aandacht krijgen op sociale media”. Dat zei de architect in ‘De Afspraak’ op Canvas maandagavond.

dh

COLUMN. Gezocht: stadsbouwmeester voor ‘den Aldi aan ’t Steen′

Van Broeck verdedigde de aanbouw en zei dat het plan een verdiende winnaar was van de wedstrijd die de overheid had uitgeschreven voor Het Steen. Sterker nog, hijzelf had ook een ontwerp ingediend maar hij erkende ruiterlijk dat hij het concept van het Brugse bureau noAarchitecten sterker vond.

Leo Van Broeck was tot 1 juni vorig jaar Vlaams Bouwmeester, een functie met als centrale missie ‘het bevorderen van de architectuurkwaliteit van de gebouwde omgeving’.

De petitie ‘Breek de koterij aan het Steen onverwijld terug af’ is inmiddels meer dan 17.000 keer ondertekend. Initiatiefnemer achter de petitie is Geert Beullens, ook bekend als het satirische personage ‘de schijnburgemeester’ of ‘BDW’.

Op Facebook maakte eerder auteur Jeroen Olyslaegers zich boos om het bouwwerk: ‘Naa zitte we mé die brol, mé die mottige Steenpeust.’

Koningin Elisabethwedstrijd

Leo Van Broeck betoogde nog dat het hier niet om mooi of niet mooi gaat, maar om het bouwen van iets dat “goed” is, dat diverse functies vervult en dat maatschappelijke meerwaarde creëert.

Over schoonheid gaat ook nooit iedereen het eens zijn. En je moet zoiets niet aan gewone burgers vragen: “Ik ga zelf ook niet zitten in de jury van de Koningin Elisabethwedstrijd. Daarvoor ken ik te weinig van muziek.”

MEER OVER Meest gelezen

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio