©  Geert Van de Velde

PODCASTTIP. De Bourgondiërs

Gazet van Antwerpen luistert. Naar jou als je iets te vertellen hebt, maar ook naar de vele podcasts die gemaakt worden. De strafste, of ze nu over de regio gaan of door creatievelingen uit onze provincie worden gemaakt, bundelen we geregeld in onze Podcasttips.

TITEL: De Bourgondiërs

THEMA: Hoe de Bourgondische hertogen de versnipperde Lage Landen tot een geheel wisten te smeden en zo het fundament legden voor wie wij vandaag zijn.

WIE IS DE MAKER: Herentalsenaar Bart Van Loo maakte deze reeks voor radiozender Klara. De inspiratie moest hij niet ver gaan zoeken. In 2019 verscheen zijn vuistdikke boek De Bourgondiërs, dat sindsdien meer dan 200.000 keer over de toonbank ging. Met meer dan 750.000 luisterbeurten doet de podcast nog beter.

WAAROM MOET JE LUISTEREN? De middeleeuwen waren toch die donkere periode waarin de tijd leek stil te staan? Niet voor wie aan de lippen van Bart Van Loo hangt. Zijn liefde voor onze geschiedenis is voelbaar door de luidspreker of hoofdtelefoon heen. Acht keer bijna anderhalf uur lang vertelt hij over grootse gebeurtenissen zoals veldslagen en verdragen. Maar het zijn de dagelijkse details waardoor die stijve figuren uit saaie lessen plots tot leven komen. Bovendien is de productie wél een schoolvoorbeeld. Dankzij muziek en geluidseffecten zoals jubelende klokken of zwaardgekletter lijk je terug midden in de kleurrijke middeleeuwen beland.

QUOTE: “In 1477 belegerde Karel de Stoute de stad Nancy. Hij vond er de dood in een gevecht waarvan de omstandigheden duister zijn gebleven. Zijn lijk werd, half verslonden door de wolven, onder de sneeuw terug gevonden.”

Volg hier de podcast

Klara Podcasts
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER