In de Stuikheidestraat in Muizen legde de stad een bufferbekken aan en werd een gedeelte van de straat onthard. 

In de Stuikheidestraat in Muizen legde de stad een bufferbekken aan en werd een gedeelte van de straat onthard. © Joris Herregods 

Nieuw team verwijdert asfalt en beton om Mechelen te wapenen tegen droogte

Mechelen, Muizen, Walem -

De stad Mechelen zet een nieuw team in om stukjes asfalt en beton te verwijderen op het openbaar domein. De onthardingen die het team uitvoert moeten in de strijd tegen de klimaatverandering ervoor zorgen dat hemelwater beter in de bodem kan dringen.

De onthardingen moeten ertoe leiden dat de bodem opnieuw meer de werking van een spons krijgt. Dat moet Mechelen wapenen tegen langere periodes van droogte en het toenemende aantal hevige regenbuien. In de Struikheidestraat in Muizen liet de stad al een straat deels ontharden. Binnenkort gebeurt dat ook in de Spildorenlaan in Walem en in Muizenhoek. Bij de aanleg van nieuwe straten is er meer aandacht voor plantvakken.

Het nieuwe team dat uit drie medewerkers van de uitvoeringsdiensten bestaat, houdt zich bezig met het ontharden van kleinere stukken asfalt of beton. Dat moet sensibiliserend werken en de Mechelaar aanzetten om ook in de eigen tuin te ontharden. “Via ontharding kunnen we het regenwater bufferen en beter vasthouden in de bodem. Zo verkoelen we onze stad en houden we het water vast voor periodes van droogte. Deze kleinere onthardingen kunnen we overal in de wijken uitvoeren, waardoor ze zichtbaar zijn voor elke Mechelaar”, vertelt Marina De Bie (Vld-Groen-m+), schepen van Klimaat en Duurzaamheid.

Vergroenen

Zulke ingrepen zorgen er tegelijk voor dat straten en pleinen vergroenen. “Het maken van grotere geveltuinen, het creëren van extra boomvakken of het ontnemen van delen van een voetpad of rijbaan zorgt voor meer groen”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken. En als het nut van een tijdelijke wegversmalling of asverschuiving bewezen is, kan de ploeg paaltjes ook vervangen door een boomvak. svh

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio