Studenten die uit hun klasbubbel moeten komen, krijgen een sneltest. 

Studenten die uit hun klasbubbel moeten komen, krijgen een sneltest. ©  Joris Herregods

Leerlingen die klasbubbel doorbreken krijgen sneltest

Antwerpen -

Om de verspreiding van het coronavirus in te perken is het op school en in het hoger onderwijs de bedoeling dat leerlingen zo veel mogelijk in hun klasbubbel blijven, maar dat kan niet voor elke leerling of elke student. De stad werkt daarom met preventieve sneltesten voor leerlingen en studenten die de klasbubbel doorbreken door bijvoorbeeld stage te lopen.

Verschillende jongeren kunnen hun opleiding niet volwaardig afronden zonder hun klasbubbel te doorbreken. Om daarop een antwoord te bieden, zet stad in overleg met de CLB’s en onderwijsnetten in Antwerpen een proefproject op met preventieve sneltesten om zo de besmettingsrisico’s buiten de klasbubbel te beperken. De sneltesten worden ingezet in situaties waar contact moeilijk vermeden kan worden en waar er ‘bubbeldoorbrekend’ moet gewerkt worden. Zo kunnen bijvoorbeeld stagiairs, externe vervangers die in de klas komen of vrijwilligers in de klas die bijvoorbeeld door leerlingen haarzorg gekapt worden een sneltest krijgen.

Bij de Karel de Grote Hogeschool en AP Hogeschool worden sneltesten ingezet voor de studenten lerarenopleiding die stagelopen in het derde trimester. De testen zijn voor studenten die stage lopen in het basisonderwijs waar de afstand niet altijd kan gegarandeerd worden. Zij krijgen vrijblijvend de kans om een sneltest te doen net voor de start van hun stage.

De sneltesten zijn er ook voor OKAN-leerlingen. Via een stage in een andere school maken die leerlingen kennis met het reguliere onderwijs, kunnen ze een goede studiekeuze maken en in september het vervolg van hun leerloopbaan goed inzetten. Ook daar wordt de klasbubbel doorbroken dus kan een test meer veiligheid bieden.

 

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio