© RTV

Pas geboren veulen half verorberd: “Kans klein dat dit wolvenwerk is”

Balen -

Zaterdagochtend is een veulen dat de nacht ervoor geboren was dood aangetroffen in een wei in de straat Rauw in Balen. Het werd ernstig toegetakeld aan het lijf en de hals. Toch vermoedt wolvenkenner Jan Loos dat een ander dier zich te goed heeft gedaan.

Wouter Adriaensen

Het was eigenaar Jozef Drutti die het overleden dier zaterdagochtend vond. “We kweken als hobby voor onze dochter, die jumpings rijdt”, vertelt hij. “De politie is erbij gekomen en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) heeft stalen genomen. Ook wolvenkenner Jan Loos is ter plaatse geweest. Het is duidelijk dat een hond het niet gedaan heeft en er lopen drie jonge wolven los rond.”

Jan Loos sluit de optie niet uit. “De wolvenfamilie woont in het noorden van Limburg, dat is niet zo ver van Balen. Het kan ook dat er nog een of meerdere andere wolven in Vlaanderen rondzwerven. Maar ik schat de kans groter in dat bijvoorbeeld vossen een halve nacht tijd hebben gehad om van het karkas te eten.”

Daarvoor ziet hij een aantal aanwijzingen. “Het veulen is niet versleept, iets dat wolven meestal doen met hun buit. De ribbenkast is nog intact, terwijl wolven graag de ribben eten. Er stonden nog zeven volwassen paarden in de wei, terwijl wolven daar bang voor zijn. En het zou de eerste betrouwbare Vlaamse melding zijn van een veulen dat is aangevallen door een wolf. Ik herken het vraatpatroon niet van bij bijvoorbeeld schapen die door een wolf gepakt zijn.”

Preventieve maatregelen

Voor Loos is dit wel een goede aanleiding om de discussie rond de subsidies voor preventieve maatregelen voor houders van paarden en runderen te openen. “Die zijn er nu niet. Het gaat dan ook om heel andere oppervlaktes dan bijvoorbeeld schapenweiden. En voor volwassenen dieren hebben wolven zelf schrik. Maar we moeten er toch eens over nadenken.”

Eigenaar Jozef Drutti moet een jaar langer wachten om een nieuw paard op te leiden voor zijn dochter. “Niks aan te doen, zeker? We wachten het onderzoek af, maar dat kan blijkbaar nog makkelijk een maand duren.”

Jan Loos roept ondertussen op om waarnemingen van wolven te blijven melden.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio