©  Shutterstock

Chlorofyl drinken tegen acne is een hype op TikTok, maar werkt het ook?

Jongeren die last hebben van puistjes prijzen op TikTok chlorofyl aan als drinkbaar redmiddel. Wie het goedje – ook bekend als bladgroen – dagelijks drinkt, zou er een egale huid van krijgen. Feit of fabel?

Hanne Vandenweghe

Chlorofyl, de geconcentreerde vorm van de stof die planten hun groene pigment geeft en ook wordt aangetroffen in groene groenten, is een beautyhype op TikTtok. Een snelle zoekopdracht toont aan dat de hashtag #Chlorofyl momenteel al meer dan 200 miljoen views heeft. De reden van de rage? Gebruikers zijn ervan overtuigd dat het drinken van het groene goedje hun acne drastisch vermindert.

Een van hen is Ellie Taylor. Zij toont in een video hoe haar huid van geïrriteerd naar egaler evolueerde. Het enige wat ze daarvoor deed, is een week lang een dessertlepel chlorofyl aan haar glas water toevoegen. De video werd inmiddels al drie miljoen keer bekeken en lokt veel enthousiaste reacties uit.

@ellietaylor929

One week of drinking chlorophyll for my spots 🤘🏻

♬ original sound - billy

Dermatoloog Sven Lanssens laat ons weten dat chlorofyl vijf à zes jaar geleden ook al getipt werd als middel tegen puistjes. “Er zijn in de medische literatuur enkele artikels over kleine studies verschenen, maar nu is in die wereld stil rond het onderwerp”, zegt hij. “Er zit een zekere rationele verklaring achter: als je een crème op basis van chlorofyl op je huid smeert en belicht met een rode lamp, krijg je een reactie in de talgklier. Chlorofyl wordt dan omgezet in een ander stofje en verbrandt als het ware bacteriën van binnenuit. Maar er is geen enkel bewijs voor een langdurig effect.”

Over het drinken van chlorofyl of bladgroen tegen ontstekingen, is nog minder bekend, maar de dermatoloog zegt dat het niet schadelijk is voor de gezondheid. “In theorie zou het iets moeten doen, maar dan zou ook vitamine C een soortgelijk effect moeten geven. Of een smoothie rijk aan spinazie, want dan krijg je ook een dosis chlorofyl binnen”, zegt hij.
Reclame:
De beste Farmaline kortingen voor u verzameld >>MEER OVER Billie