© ATV

Stad Antwerpen gaat op zoek naar opvolger Let’s Go Urban

Antwerpen -

De stad Antwerpen wil via een open oproep op zoek gaan naar een nieuwe partner om een gelijkaardige werking op te zetten als Let’s Go Urban (LGU) in het Urban Center in de Antwerpse wijk Kiel. Om de continuïteit voor de jongeren van LGU te garanderen, zal Kras Jeugdwerk op korte termijn een laagdrempelig dans- en beweegaanbod organiseren.

LEES OOK: Stad Antwerpen zet samenwerking met Let’s Go Urban stop

Het Antwerpse schepencollege besliste begin deze week om de samenwerking met LGU stop te zetten. De erkenning als professioneel jeugdwerkpartner werd ingetrokken en de concessie voor het Urban Center in de wijk Kiel werd beëindigd. Dit is allemaal een gevolg van de aanwijzingen van subsidiefraude bij LGU door Sihame El Kaouakibi.

Het schepencollege blijft geloven in de meerwaarde van het project van LGU voor de jongeren. Zowel burgemeester Bart De Wever (N-VA) als schepenen Jinnih Beels (Vooruit) en Nabilla Ait Daoud (N-VA) onderstreepten dit al.

Het grote probleem voor het stadsbestuur was om de continuïteit van de werking naar de jongeren toe te garanderen. Niemand wil dat er een gat ontstaat in het aanbod naar de jongeren van LGU. Op korte termijn wordt gekeken naar Kras Jeugdwerk, die al gehuisvest is in het Urban Center.

De stad Antwerpen gaat met die organisatie afspraken maken rond een extra aanbod op het vlak van welzijn en om het Urban Center open te stellen als studeerlocatie. Ook op korte termijn zal de stad via bestaande overeenkomsten laagdrempelige dans- en beweegactiviteiten laten organiseren. Zo blijft er een aanbod voor kinderen en jongeren uit de wijk.

Urban culture

Op langere termijn gaat de stad Antwerpen via een open oproep op zoek naar een tweede organisatie van het Urban Center. Die moet er een laagdrempelig aanbod organiseren voor kinderen en jongeren vanuit urban culture.

“Bedoeling is dat het aanbod zich onderscheidt van het klassieke jeugdwelzijnsaanbod”, zegt Jeugdschepen Jinnih Beels (Vooruit). “Kinderen en jongeren moeten de kans krijgen om kennis te maken met verschillende disciplines binnen urban culture. Daarbij moet de link worden gelegd met andere levensdomeinen. Kras Jeugdwerk en de andere nieuwe hoofdgebruiker zullen maximaal samenwerken.”

De stad zoekt dus een organisatie die dezelfde activiteiten kan aanbieden als wat LGU aanbood. Met de open oproep zal het nog wel even duren voor die aan de slag gaat in het Urban Center.

“We willen er natuurlijk vaart achter zetten”, zegt Beels. “We verwachten dat de open oproep ergens in de zomer zal gebeuren. Bovendien willen we de jongeren zelf ook betrekken in de zoektocht naar die nieuwe partner. Over wanneer de nieuwe organisatie dan van start zal gaan, is moeilijk te zeggen.”

Of dit dan tegen eind dit jaar zal zijn, kan de schepen momenteel niet bevestigen.

LEES OOK: Vzw Let’s Go Urban stevent af op faillissement

De stad wordt opnieuw verantwoordelijk voor het beheer van het gebouw op het Kiel. Dat zat daarvoor bij LGU, dat een concessie had in het Urban Center. De infrastructuur zal ook ter beschikking worden gesteld aan burgers en organisaties. Initiatieven van en voor jongeren en jeugdwerk krijgen daarbij voorrang en kunnen genieten van een voordeeltarief.

Nog een onzekere factor is het mogelijke faillissement van de vzw LGU. De opdracht van de voorlopige bewindvoerster Annemie Moens werd met een maand verlengd zodat zij kon onderzoeken of de vzw voldoet aan de voorwaarden van een faillissement. Zo’n faillissement heeft een reeks juridische gevolgen voor het Urban Center. Moens liet eerder al verstaan dat de inboedel eigendom is van LGU en waarschijnlijk door een curator zal worden verkocht om schuldeisers te vergoeden.

Ook daar wil de jeugdschepen niet vooruitlopen op de feiten. Volgens haar zal dat nog bekeken worden met de bewindvoerster.

Let’s Go Urban in cijfers:

  • LGU-team: zeven medewerkers, negentig procent was sinds 2020 nieuw bij LGU.
  • Vrijwilligers: 32
  • Aantal jongeren (uniek): 450 per week tussen de leeftijd van 6 en 26 jaar (periode voor corona)
  • Geslacht: 74 procent vrouw, 25 procent man en 1 procent X
  • Gemiddelde leeftijd: 18,3 jaar
  • Nationaliteit: 66 procent is Belg en 34 procent niet-Belg
  • Enkele activiteiten van LGU: dans (breakdance, hiphop, free style, house), Thaibox, fitness, huiswerkbegeleiding, begeleiding naar ondernemerschap, jobcoaching.  

(svw)

 

MEER OVER Sihame El Kaouakibi

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio