Het coronaprikje zal net zo normaal zijn als een spuit tegen de mazelen (foto). 

Het coronaprikje zal net zo normaal zijn als een spuit tegen de mazelen (foto). © David Rozing/hh

Taskforce: “Vanaf september kinderen in ons land vaccineren”

Als het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) toestemming geeft om het Pfizer-vaccin aan kinderen toe te dienen én als de 18-plussers gevaccineerd zijn, kunnen we vanaf het najaar de eerste kinderen inenten tegen corona.

Laura Massa

Farmareus BioNtech/Pfizer liet donderdagochtend weten dat het op het punt staat om zijn vaccinatie-onderzoek bij kinderen in te dienen bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dat staat in voor de voorwaardelijke goedkeuring van het gebruik van het vaccin. Volgens de eerste studies worden kinderen goed beschermd door vaccinatie met het mRNA-vaccin. Eerder gaf het EMA ook al toestemming voor het inenten van 16-plussers.

“Ook bij ons worden tieners die stage lopen in een ziekenhuis of woonzorgcentrum gevaccineerd”, zegt Gudrun Briat van de taskforce Vaccinaties. Stap voor stap ronden de studies nu jongere leeftijdsgroepen af. “Als de goedkeuring van het EMA voor 12 tot 15-jarigen er komt, kan ook fase drie van de vaccinatiecampagne ingeleid worden”, zegt Briat. Ze benadrukt wel dat daar nog veel mitsen en maren aan verbonden zijn. “We weten niet of er nog een nieuw vaccin tegen mutanten nodig zal zijn. We moeten ook eerst de andere leeftijdsgroepen afwerken. Pas nadat alle 18-plussers gevaccineerd zijn, kunnen we overschakelen naar kinderen.”

De timing daarvoor ziet ze in het najaar, ten vroegste vanaf september. “Die studies duren vrij lang, net omdat je met kinderen werkt. Daar gaat een groot ethisch luik aan vooraf. En ook een vertraging van geleverde vaccins kan ons nog parten spelen.”

MEER OVER Coronavirus