DISCUSSIE. Ook onze lezers hard voor bijgebouw aan Het Steen: “Voor eeuwig verknoeid”

“Kubus zonder glans.” “Spuuglelijk.” “Gemiste kans.” Het toeristisch onthaalcentrum dat opgebouwd wordt aan Het Steen is sinds vorige week voor een groot stuk zichtbaar. En het verdict van velen is hard. Ook bij onze lezers: “Laat de sloophamer maar aanrukken.” Ondertussen is de petitie die oproept om het gebouw af te breken, al meer dan 5.000 keer ondertekend.

LEES OOK: “Goedkoop! Schandvlek! Spuuglelijk!”

“Reacties zijn normaal bij een gebouw van dit belang”, beseft de architect. “Maar de reacties zijn gebaseerd op een project dat nog niet af is. Aan de toren die toegang geeft tot het dakterras en de gevel wordt nog gewerkt.”

Antwerps bouwmeester Christian Rapp vraagt om pas te oordelen “wanneer alles af is”. Een petitie die oproept het nieuwe toeristisch onthaalcentrum onmiddellijk af te breken, is ondertussen al meer dan 5.000 keer ondertekend.

Ook bij ons regent het reacties. Lees hier een aantal opvallende meningen van onze lezers. Onderaan kun je nog steeds zelf reageren over wat je vindt van het toeristisch bijgebouw aan Het Steen.

Havenhuis

“Ik ben niet tegen de combinatie van oud en nieuw. Kijk maar naar het prachtige Havenhuis. Maar als je het doet, maak er dan een statement van. Hier is men er niet in geslaagd om dat tot een goed einde te brengen. Dit lijkt wel een blok voor een woonzorgcentrum. Wordt dit de eerste indruk die aanmerende toeristen van onze stad krijgen? Een aanbouw moet ook het oude gebouw mee in de verf zetten, daar is men hier overduidelijk niet in geslaagd. Stilleggen en herbekijken lijkt de beste oplossing.” (Anne Meyers, Deurne)

Most Ugly Belgian Houses

“Kon die architect niet dezélfde gevelstenen gaan zoeken als die van het kasteel? Als je het mij vraagt: afbreken en een echte architect vinden. Dit verdient een ereplaats in het boek Most Ugly Belgian Houses.” (Jean-Pierre De Coster, Berchem)

Voor eeuwig verknoeid

“Het oudste en mooiste monument van Antwerpen is voor eeuwig verknoeid. Dat een architect zijn eigen ontwerp goed vindt, kan ik nog begrijpen, maar dat deze miskleun goedgekeurd werd door de politieke verantwoordelijken, is onbegrijpelijk! Beter kosten maken om het terug af te breken dan verder kosten maken om het af te werken. ” (Luce Meeus, Schoten)

Miskleun van de eeuw

“Dit is echt niet mooi. Waarom hebben ze niet de moeite gedaan om op z’n minst stenen te gebruiken die er hetzelfde uitzien als de bouwstenen van Het Steen? Na diverse mooie aanwinsten in Antwerpen, zoals MAS, Vlinderpaleis en Havenhuis, komt dit wellicht in de categorie ‘miskleun van de eeuw’. Pijn aan mijn hart krijg ik hiervan.” (Leon Roijakkers, Antwerpen)

Charme nog meer verloren

“Van afkomst Antwerpenaar, kan ik niet anders dan vaststellen dat er voor de zoveelste keer historisch erfgoed wordt verprutst. Antwerpen heeft zijn charme reeds lang verloren, en het betert er niet op. Zie de Meir, de buurt achter het stadhuis, de miskleun van het MAS. Waarom werd hier de basisleefregel van de Antwerpenaar “Mè hiël Antwaarpe, mor nie mè maai” niet bovengehaald?” (Wilfried Vermariën, Buggenhout)

© atv

Sloophamer

“Regelmatig neem ik de overzet tussen Linkeroever en het Steenplein, en mijn ergernis groeit met de week. Wat een misbaksel. Er zijn nog wel enkele voorbeelden van een moderne aanbouw van een historisch gebouw, maar dit kan je onmogelijk mooi vinden. Laat de sloophamer maar aanrukken.” (Peter Duym, Linkeroever)

Torenflat naast piramides?

“Het is schandalig dat dit is goedgekeurd geraakt. Veel mensen hebben meer moeite om de verbouwing van een huis van vijftig of honderd jaar oud goedgekeurd te krijgen, dan dat er blijkbaar nodig is geweest om een iconisch gebouw te verminken. Dit moet elke historicus pijn doen. Kan je je voorstellen dat ze binnenkort in Egypte een torenflat naast de piramides zetten? Van sommige zaken moet je gewoon afblijven.(Lorenzo Govers, Antwerpen)

Gezond verstand?

“Verschrikkelijk. Ik ben wel voor moderne gebouwen en modernisering, maar deze combinatie met Het Steen is niet te vatten. Ik begrijp niet dat architecten zoiets hebben ontworpen en dat de stad en de Vlaamse regering dit goedkeuren. Iemand met gezond verstand moet dit toch zien. Of zijn er weeral zijpoortjes open gegaan?” (Rita Lammertyn, Edegem)

Parkieten

“Een schande is het, een spuuglelijk gedrocht. Die architect heeft volgens mij nog parkieten verkocht op de Vogelenmarkt.” (Rudi De Blick, Edegem)

Rijke edelen

“Brabo, Antigoon, Lange Wapper en de poppen van de ‘Poesje’ in de Repenstraat gaan hun eigen burcht niet meer herkennen. Vermassacreerd door een bende rijke edelen of ridders van stand. Zo blijft de geschiedenis een geschiedenis van de rijken en dient het plebs louter als figuranten.” (Bruno Suykens, Schelle)

Vergeetput

“In Het Steen is er nog een diepe vergeetput. Daar horen de verantwoordelijken van dit bouwmisdrijf in thuis!” (Johan Van Wassenhove, Brasschaat)

Wat vind jij van het bijgebouw aan Het Steen? Of is het te vroeg om nu te oordelen?

Discussieer mee in onderstaand invulformulier. Een greep uit de reacties verschijnt vrijdag in de krant.

 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

MEER OVER Het Steen

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio