©  EPA-EFE

 

Biden tegen de VS en de wereld: “Ons land is opnieuw in beweging”

Op zijn 99ste dag als president hield Joe Biden woensdagavond plaatselijke tijd voor het eerst een toespraak voor de beide kamers van het Amerikaanse parlement, het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Hij zette er zijn plannen voor de Verenigde Staten uiteen.

cevtBron: Belga, The Guardian, eigen berichtgeving

Het was voor het eerste dat een president tijdens een toespraak in het Capitool geflankeerd werd door twee vrouwen: vice-president Kamala Harris en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. “Dat was de hoogste tijd”, benadrukte hij nadat hij Harris officieel had begroet. In zijn toespraak van ongeveer een uur zette Biden zijn plannen voor onder meer infrastructuur, banen, gezinnen, wapenwetten, immigratie en technologische innovatie uiteen.

Hoopvol

“Ik heb een land in crisis geërfd”, aldus de president aan het begin van zijn speech, waarop hij opsomde welke uitdagingen het land zo”n 100 dagen geleden te wachten stonden. “De ergste pandemie in een eeuw. De ergste economische crisis sinds de Grote Depressie. De ergste aanval op onze democratie sinds de burgeroorlog.” Met dat laatste verwees hij naar de bestorming van het Capitool op 6 januari.

Maar Biden gaf aan hoopvol te zijn. “Na slechts 100 dagen kan ik tegen het land zeggen dat de VS opnieuw in beweging is.” Hij verwijst daarbij naar de vaccinatiecampagne in zijn land. Binnen zijn eerste 100 dagen zullen de VS ongeveer 220 miljoen vaccinaties hebben plaatsgevonden. Dat zijn er veel meer dan Bidens aanvankelijke belofte van 100 miljoen doses tegen die deadline.

Hij bedankte daarvoor de Amerikaanse bevolking en noemde het “een van de grootste logistieke prestaties is geweest die dit land ooit heeft gezien”.

“Koop Amerikaans”

Biden had het ook over hoe hij de aanpak van de klimaatcrisis wil combineren met zijn economisch herstelbeleid. “Jobs, jobs, jobs. Wanneer ik aan de klimaatcrisis denk, denk ik aan jobs”, klonk het. “Het Amerikaanse banenplan zal ingenieurs en bouwvakkers aan het werk zetten om energie-efficiëntere gebouwen en huizen te bouwen”, beloofde hij.

Investeringen in infrastructuur, snelwegen bruggen, pijpleidingen en laadstations voor elektrische wagens zullen de komende acht jaar miljoenen banen en nieuwe economische groei opleveren, verzekerde Biden. “En alle investering in het Amerikaanse banenplanen zullen één principe volgen: ‘Koop Amerikaans’.” Hij ijverde er ook voor het minimumloon op te trekken naar 15 dollar (12,35 euro) per uur.

Biden presenteerde zich zo als verdediger van de middenklasse “die dit land heeft gebouwd”. Op Twitter klonk er onder meer van activist Marc Lamont Hill kritiek op die uitspraak omdat hij daarbij de slavernijgeschiedenis van het land vergat.

De president had het ook over het “American Families Plan” waarmee hij Amerikaanse gezinnen wil ondersteunen. Dat plan voorziet 1.000 miljard euro aan investeringen in vooral onderwijs en 800 miljard euro belastingverlagingen. First Lady Jill Biden, die zelf in het onderwijs werkt, zal actief meewerken aan dit plan.

Om zijn planen te financieren, wil Biden zoals geweten komaf maken met enkele fiscale cadeaus van zijn voorganger Donald Trump en een verhoging van de belastingen voor de rijkste Amerikanen.

Politiehervorming

In de nasleep van de moord op George Floyd pleitte Biden ook voor een politiehervorming die het vertrouwen van de burger in de ordediensten herstelt. “We hebben allemaal de knie van onrechtvaardigheid op de nek van zwart Amerika gezien”, zei hij. De Democraat lanceerde ook een waarschuwing over extreemrechts terrorisme. “We negeren niet wat onze inlichtingendiensten vaststellen: de meest dodelijke terroristische bedreiging voor ons land vandaag is die van blanke suprematie.”

Hij had het ook over wapengeweld. “Ik moet dit aan niemand vertellen, maar wapengeweld is een epidemie in de Verenigde Staten. Onze vlag aan het Witte Huis hing nog halfstok voor de acht slachtoffers van de schietpartij in Georgia toen we tien nieuwe levens verloren bij een massaschietpartij in Colorado.” Hij beloofde er alles aan te doen om Amerikanen te beschermen tegen wapens, “maar het is tijd dat het Congres ook iets doet”, zei hij streng.

Buitenlands beleid

Biden raakte ook het buitenlands beleid aan. De president verzekerde dat hij niet uit is op een conflict met China, maar “de Amerikaanse belangen op alle domeinen zal verdedigen”. Daartoe hoort ook het behoud van een sterke militaire aanwezigheid in de regio.

Ook met Rusland zoekt Washington geen escalatie, aldus Biden, maar de daden van Moskou “zullen gevolgen hebben”.

Geen State of Union

Qua vorm leek de toespraak op een State of the Union. Toch wordt de gebeurtenis officieel niet zo genoemd. De redenering erachter is dat presidenten in hun eerste jaar nog niet lang genoeg in functie zijn om zich uit te spreken over de staat van het land.

Toch is het wel traditie geworden dat presidenten al snel na hun aantreden een speech geven voor het verzamelde Congres. Sinds Ronald Reagan (1981) gebeurde dit altijd eind februari. Maar onder meer wegens de coronapandemie werd de toespraak deze keer zowat twee maand later op de agenda gezet. Eind februari heerste in het Congres bijvoorbeeld nog volop discussie over Bidens intussen goedgekeurde steunpakket van 1,9 biljoen dollar aan economische maatregelen tegen de coronacrisis.

Mijlpaal

De periode van honderd dagen vormt voor een Amerikaanse president sowieso een belangrijke symbolische mijlpaal. Het is een manier om de prioriteiten van een nieuwe regering over te brengen naar de bevolking.

Wegens corona is het aantal aanwezigen tijdens de toespraak beperkt. Er zijn naar verwachting 200 mensen aanwezig, wat slechts een fractie is van de gebruikelijke 1.600 toehoorders in het Congres.