Scholen mogen vanaf 10 mei alle leerlingen voltijds op school ontvangen

Scholen van het secundair onderwijs kunnen vanaf 10 mei opnieuw voltijds contactonderwijs aanbieden aan alle scholieren. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na overleg met de onderwijspartners en virologen. Het is evenwel geen verplichting voor de scholen.

blg

Sinds de herfstvakantie krijgen scholieren van de vier laatste jaren van het middelbaar maximaal 50 procent onderwijs op de schoolbanken. Vanaf 10 mei kan het dus weer voltijds. Maar directies worden niet verplicht. “Scholen zijn zelf het beste geplaatst om de lokale situatie en de lokale noden het beste in te schatten”, luidt het.

Vanaf juni mogen scholen ook opnieuw meerdaagse uitstappen in eigen land organiseren in de klasbubbel. Er wordt gevraagd om dat wel zo laat mogelijk in de maand te doen.

Aan de scholieren wordt gevraagd om zo veel mogelijk het openbaar vervoer te vermijden en om buitenschoolse activiteiten te beperken tot één hobby. Weyts roept de rest van de samenleving op om de coronamaatregelen strikt na te leven “om prioriteit te geven aan het onderwijs”.

Leerkrachten kunnen zich twee keer per week preventief laten testen met sneltesten op een 45-tal plaatsen in Vlaanderen. Scholen kunnen ook sneltesten aanvragen om op school af te nemen. Volgende maand starten proefprojecten met zelftesten die leerkrachten zelf kunnen afnemen.

Het volwassenenonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs blijven werken volgens de veiligheidsmaatregelen van code rood, wat inhoudt dat er maar zeer beperkt contactonderwijs mogelijk is.

MEER OVER Meest gelezen