©  REUTERS

Zo zag de ‘roze supermaan’ eruit

Afgelopen nacht was er een roze supermaan te zien: een maan die groter en helderder is dan op andere dagen. Het fenomeen komt zo’n drie keer per jaar voor, en dus lieten heel wat kijklustigen een stukje slaap varen om de supermaan te spotten en fotograferen.

Wanneer de volle maan extra laag bij de aarde staat, lijkt het alsof de maan groter is dan normaal. Dat fenomeen krijgt al enkele jaren de term supermaan opgeplakt. In werkelijkheid is de maan niet groter dan op andere momenten, maar omdat ze laag aan de horizon staat, lijkt dat wel zo. Dat in combinatie met een heldere hemel maakt dat de omstandigheden ideaal zijn om de maan te bekijken.

Waarom er sprake is van een roze supermaan? Het heeft alvast weinig met de kleur van de maan te maken. De volle maan in april wordt al langer roze genoemd vanwege de vlambloem, een roze bloem die in april tot bloei komt.

Veel fans lieten in de nacht van maandag en dinsdag gewillig enkele uren slaap varen om het fenomeen te spotten. Dat leverde onder meer onderstaande beelden op.

 

 ©  REUTERS

 

 ©  AFP

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  AFP

 

 ©  REUTERS

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  REUTERS

 

 ©  AFP

 

 ©  Robert Michael/dpa-Zentralbild/d

 ()