©  REUTERS

President Biden erkent Armeense genocide, Turkije noemt het “politiek opportunisme”

Joe Biden heeft zaterdag de Armeense genocide erkend, een dag nadat zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan hem waarschuwde voor steun aan wat hij een “leugen” noemde.

Bron: BELGA

De erkenning door Biden dreigt NAVO-bondgenoot Turkije, erfgenaam van het Ottomaanse Rijk, dan ook nog meer in het harnas te jagen.

“Het Amerikaanse volk eert alle Armeniërs die omkwamen in de genocide die vandaag 106 jaar geleden begon”, aldus Biden in een verklaring, die het Witte Huis publiceerde.

“Elk jaar op deze dag herdenken we de levens van iedereen die omkwam in de Armeense genocide tijdens het Ottomaanse Rijk en engageren we ons opnieuw opdat zo’n wreedheid nooit nog zou gebeuren”, aldus Biden.

Jonge Armeniërs in Washington DC steken Joe Biden hart onder de riem 

Jonge Armeniërs in Washington DC steken Joe Biden hart onder de riem ©  AFP

Op 24 april 1915 werden duizenden Armeense intellectuelen opgepakt, die verdacht werden van vijandschap jegens het Ottomaanse bewind. Armeniërs werden systematisch vervolgd en gedood door Ottomanen in 1915 en 1916. Naar schatting verloren tot 1,5 miljoen Armeniërs toen het leven.

“Politiek opportunisme”

Turkije is categoriek gekant tegen de omschrijving daarvan als genocide. Volgens Turkije zijn zowel Armeniërs als Turken gedood in de burgeroorlog die ontstond toen Armeniërs in opstand kwamen tegen hun Ottomaanse heersers en de kant kozen van de binnenvallende Russische troepen. De Armeense genocide wordt erkend door een twintigtal landen en verschillende geschiedkundigen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu reageerde op de erkenning van Biden. Die is volgens Cavusoglu “enkel en alleen gebaseerd op politiek opportunisme”. “Woorden kunnen geschiedenis niet veranderen of herschrijven”, aldus de minister op Twitter. “We hebben van niemand iets te leren over ons eigen verleden. Politiek opportunisme is het grootste verraad van vrede en gerechtigheid.”

In de verkiezingscampagne had Biden al beloofd de slachtpartij te zullen erkennen als volkerenmoord. De regering in Ankara had de Amerikaanse regering daarvoor gewaarschuwd. In 2019 had het Amerikaanse Congres de genocide erkend. De regering van de toenmalige president Donald Trump onderstreepte toen dat de niet bindende resolutie niets zou veranderen aan de houding van de regering. Trump sprak toen over een van de ernstigste massagruweldaden van de 20ste eeuw, maar vermeed het woord genocide.