© Victoriano Moreno

DE WEEK VAN SACHA. Zelfreflectie in de spiegel

Antwerpen -

Elke zaterdag blikt een stadsreporter terug op de gebeurtenissen van de voorbije week.

Sacha Van Wiele

Met de ontluikende lentezon groeit blijkbaar ook de vraag om zelfreflectie. Er zijn namelijk oproepen om in de spiegel te kijken. Het heeft vooral te maken met Let’s Go Urban (LGU) en Sihame El Kaouakibi, maar ook op andere domeinen draait het om kijken en spiegels.

LEES OOK. Advocaten zien Sihame El Kaouakibi als slachtoffer: “De karaktermoord is geslaagd”

Antwerpen baadde de afgelopen week in een nog redelijke frisse lentezon, maar in de buurt van het stadhuis leek de temperatuur te stijgen. De oorzaak was geen uitbraak van corona binnen het stadsbestuur, maar wel LGU.

De oppositie rook een mogelijke politieke crisis. Vanop de oppositiebanken werd geprobeerd om de focus te leggen op de rol van voormalig jeugdschepen en huidig cultuurschepen Nabilla Ait Daoud en schepen van Financiën Koen Kennis, beiden N-VA.

LEES OOK: Schepenen Ait Daoud en Kennis steeds meer onder vuur

“Zeker de schepenen Ait Daoud en Kennis zouden best eens aan zelfonderzoek doen en de eer aan zichzelf houden door ontslag te nemen”, zei Vlaams Belang-fractieleider Sam Van Rooy in De Zevende Dag.

De meerderheid hield het hoofd koel, hoewel er toch tekenen van zenuwachtigheid waren. Zo was er wrevel rond de aanwezigheid van N-VA-gemeenteraadslid Els van Doesburg in het debat over LGU in De Zevende Dag. Vooral omdat zij werd voorgesteld als de vertegenwoordiger van de meerderheid, dus ook voor Vooruit en Open Vld. “Dat was niet de afspraak”, klonk het bij beide coalitiepartners.

Bij Vooruit en Open Vld zijn er grenzen aan de ‘collectieve verantwoordelijkheid’.

Op de gemeenteraad maandag zal het debat volop gaan over mogelijk misbruik van stedelijke subsidies door LGU en El Kaouakibi. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zal met de stedelijke audit in handen zijn schepenen verdedigen. Volgens dit onderzoek is er geen medeplichtigheid van de stedelijke administratie of de schepenen. De oppositie ziet dat anders en zal hameren op de politieke verantwoordelijkheid van beide schepenen.

LEES OOK. Vlaams Belang vraagt externe audit in dossier Let’s Go Urban

De Wever verklaarde eerder deze week in zijn raadscommissie hoe hij zijn stad anders bekijkt dan de doorsnee Antwerpenaar. Met de strijd die de politie voert tegen malafide handelszaken, die dekmantels zijn voor de internationale cocaïnehandel, ontwikkelde hij een aparte gave. Zo herkent hij sneller dit soort van bedenkelijke restaurants en winkels.

“Het is best te vergelijken met film The Matrix”, zei De Wever in de raadscommissie. “Als je de rode pil pakt, dan zie je de criminele structuren. Je ziet dan ook niets anders meer. Alleen lopen er ook veel ‘blauwe pil-mensen’ rond, die vaak niet eens weten dat ze betrokken zijn in een crimineel netwerk.”

LEES OOK: ‘Allemaal Antwerpenaar’ toont divers Antwerpen

Wat de Antwerpenaars sinds deze week niet meer kunnen doen, is zichzelf bekijken in de spiegels van #AllemaalAntwerpenaar. Die zijn ondertussen weer verdwenen. Ze waren onderdeel van een campagne rond diversiteit in de stad. Minstens tweehonderd Antwerpenaars namen een selfie voor deze spiegel en deelden hem via Instagram. Uit een eerste evaluatie blijkt dat de campagne een groot bereik had op sociale media. De Antwerpenaars zijn nu eenmaal graag het uithangbord van hun stad.

LEES OOK. Nieuwe campagne voor acceptatie van diversiteit: “Stad bekent kleur”

PS: Even nog dit voor alle comic-fans. Burgemeester De Wever corrigeerde zijn uitspraak van een maand geleden waarin hij Wonder Woman in het Marvel-universum plaatste. Op zijn commissie deze week benadrukte hij dat zij uit het DC-universum komt en vraagt om dit over te maken aan al de ontredderde comic-fans. Dat is dan hierbij gebeurd.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER De Week van