©  Jan Van der Perre

Antwerpen laat alle horecazaken toe om terrasruimte aan te vragen

De stad Antwerpen zal de komende weken en maanden tijdens de langverwachte heropening van de horeca een soepelere aanpak voorzien voor horecazaken die een buitenterras willen plaatsen. Alle Antwerpse horecazaken zullen een aanvraag voor een terrasruimte kunnen indienen, ook als ze nu niet over een vast terras met toelating van de stad beschikken.

blg

Mits het aangevraagde terras aan de veiligheidsvoorwaarden voldoet en de openbare ruimte het toelaat, zal de stad een tijdelijke toelating afleveren tot en met 15 oktober. Toelatingen voor een terrasuitbreiding die vorig jaar werden aangevraagd of verleend, worden trouwens al automatisch tot diezelfde datum verlengd.

“Horecaondernemers die nu genoodzaakt zijn enkel buiten te exploiteren en voordien geen terras hadden, willen we ook de kans geven om zo snel mogelijk weer klanten te ontvangen en hen te helpen deze moeilijke tijden door te komen”, legt schepen voor Middenstand Koen Kennis (N-VA) uit.

“Onze ondernemers zijn flexibel en creatief, en als stad denken wij graag met hen mee - uiteraard met respect voor de coronamaatregelen en rekening houdend met de omwonenden.”

Toestemming van buren

De procedure geldt zowel voor horecazaken binnen als buiten de “strategische horecakernen” van de stad. De aanvragers zullen wel een schriftelijke toestemming van buren moeten voorleggen als het terras of de uitbreiding voor hun eigendom komt.

Voor zaken die buiten een strategische horecakern liggen, moet de aanvrager ook zelf een plattegrond met de gewenste ruimte en afmetingen toevoegen. Alle horecaondernemers dienen sowieso rekening te houden met minimum 1,5 meter obstakelvrije doorgang en met alle geldende hygiënemaatregelen en veiligheidsvoorschriften, stelt de stad nog.

Op het grondgebied van de stad Antwerpen zijn er ongeveer 2.700 horecazaken, waarvan de helft over een terras beschikt. In 2020 vroegen 324 horecaondernemers in het kader van de coronamaatregelen om een terrasuitbreiding voor hun zaak.

MEER OVER Coronavirus