Marc Van Ranst was als kind superfan van De Kat. 

Marc Van Ranst was als kind superfan van De Kat. ©  rr

Marc Van Ranst over Rik Andries: “De Kat was mijn eerste superheld”

Acteur Rik Andries (84) is overleden. Een van zijn bekendste rollen was die van De Kat in de gelijknamige jeugdreeks uit 1973. Marc Van Ranst was een superfan van die superheld. “De Kat was modern en cool. Hij was de Batman van het milieu”, zegt de viroloog.

Marc Van Ranst was een jaar of acht toen de jeugdreeks De Kat op televisie werd uitgezonden. David De Kat, gespeeld door Rik Andries, was een milieuactivist van het eerste uur. Verkleed als kat nam hij het op tegen de industrieel Oskar Dias, die met zijn bedrijf Af-Val een bedreiging vormde voor de natuur.

“De Kat was mijn eerste superheld. Hij was modern en cool, de Batman van het milieu”, vertelt Van Ranst. “Alle krediet is voor Rik Andries die de figuur van De Kat op schitterende wijze gestalte heeft gegeven. En voor de BRT die ecologie als onderwerp koos voor een jeugdreeks, in plaats van opnieuw een historisch kostuumdrama. De openbare omroep was zijn tijd ver vooruit, want in 1979, pas zes jaar later, is Agalev gesticht.”

Maskertje

Zoals alle kinderen in die tijd maakte Marc Van Ranst uit karton een De Kat-maskertje. “Onze gocart was de buggy waarmee De Kat rondreed en in de buurt gingen we op zoek naar smeerpijpen en vuile beekjes. Samen met vrienden gingen we ook op pad om afval op te rapen op straat.”

“Het mooie aan De Kat was dat het ook een hoopvolle boodschap had, want aan het eind van de reeks komt alles goed. De slechte Oscar Dias van de fabriek vervelt in een goede bedrijfsleider die uiteindelijk wel een zuiveringsinstallatie installeert”, zegt Van Ranst.

Vijf jaar geleden kocht hij de dvd van De Kat en liet hij de reeks aan zijn zoon zien. “In de hoop dat hij het ook zo leuk als ik zou vinden”, vertelt hij. “’Mooi, papa’, zei hij, maar dat was meer om mij content te stellen, denk ik. Het is natuurlijk trage televisie en de stunts mochten in die tijd niet te veel geld kosten.”  (kvh)