Duizenden wandelaars, joggers en (schoolgaande) fietsers gebruiken dagelijks de stadsvesten. 

Duizenden wandelaars, joggers en (schoolgaande) fietsers gebruiken dagelijks de stadsvesten. © Chris Van Rompaey

Vlaanderen geeft aanzienlijke subsidie voor renovatie verhardingen op de stadsvesten

Lier -

De Vlaamse regering zet het licht op groen voor de renovatie van de verhardingen op de Lierse stadsvesten. Hiervoor kan de stad rekenen op een premie van 123.633 euro.

Chris Van Rompaey

“De aannemer start begin volgende maand aan de heraanleg van de Lierse stadsvesten. Van aan de minigolf (Begijnenvest) tot aan Sion vervangt hij de oude dolomietverharding van de vesten. Ruim twee kilometer vesten krijgt zo een nieuwe wegdek”, zegt schepen van Openbare Ruimte Bert Wollants (N-VA).

“De huidige verharding dateerde van een hele tijd geleden. Door de aanleg van de verlichting langs de vesten raakte het wegdek bovendien op verschillende plekken beschadigd. Er komt nu een halfverharding in dolomiet in twee lagen. Een mooi en een comfortabel wegdek voor wandelaars, joggers en fietsers dus. De werkzaamheden nemen ongeveer zes weken in beslag en er zullen nooit meer dan twee vesten tegelijk afgesloten zijn. De heraanleg kost de stad 266.359 euro.”

Onroerend erfgoed

Schepen Wollants is uiteraard tevreden met de subsidie die Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) toekent. “Op onze Lierse stadsvesten ontmoeten geschiedenis, groene ruimte, recreatie en mobiliteit elkaar. Mede dankzij de steun van Vlaanderen leggen we een nieuw comfortabel wegdek aan. Zo houden we niet alleen ons erfgoed levend, maar investeren we ook nog eens in de duizenden wandelaars, joggers en (schoolgaande) fietsers die elke dag dankbaar gebruik maken van deze groene omgeving.”

De Lierse stadsvesten volgen grotendeels het parcours van de tweede stadsomwalling uit de eerste helft van de vijftiende eeuw. Die had toen vooral een militaire functie en vormde een bescherming tegen vijandig kanonvuur of invallen. Ze zijn sinds 1949 beschermd als onroerend erfgoed. (cvr)MEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio