De ratten vallen in een slimme rattenval in een bakje met conserveringsalcohol en raken gauw bedwelmd, waarna ze een pijnloze dood sterven. 

De ratten vallen in een slimme rattenval in een bakje met conserveringsalcohol en raken gauw bedwelmd, waarna ze een pijnloze dood sterven. ©  rr

CD&V haalt slag thuis: gemeente gaat slimme rattenvallen ook privé inzetten

Zoersel -

De gemeente Zoersel gaat slimme rattenvallen inzetten om ratten te bestrijden. Ook op privéterrein mogen de drie gemeentelijke rattenvangers opnieuw optreden. CD&V haalt hiermee een slag thuis.

Kristin Matthyssen

Vorige zomer getuigde CD&V-gemeenteraadslid Alex Verbergt nog hoe hij zeventig ratten had gevangen in zijn tuin. Er doken prompt nog andere getuigenissen op over rattenplagen. Volgens schepen van Openbare Werken Danny Van de Velde (N-VA) was er niets abnormaals aan de hand en ging het meer om perceptie. Hij verwees naar het droge voorjaar en ook de hardnekkigheid waarmee sommige inwoners te kwistig hun kippen en tuinvogels bleven voederen, wat dan weer ratten lokte.

Volgens de oppositiepartijen was er wel sprake van een plaag, te wijten aan het feit dat de gemeentelijke rattenvangers sinds begin 2020 niet meer op privéterrein mochten optreden. Zoersel vormt hiermee geen uitzondering. Dit is het geval in de meeste gemeenten. Veel ratten zouden intussen resistent zijn tegen het gif dat in de tuincentra wordt verkocht.

CD&V lanceerde nu een nieuw voorstel op de gemeenteraad: geen gif, maar slimme rattenvallen inzetten. Zo gebruikt de stad Geel al SmarTraps. De ratten worden met voer gelokt, via sensoren ziet de rattenvanger hoe vaak de val bezocht wordt en kan hij de valklep activeren. De ratten vallen vervolgens in een container met conserveringsalcohol, waardoor ze een pijnloze dood sterven.

Het agendapunt van CD&V kreeg geen steun van de schepenen en raadsleden van N-VA, Groen en Open Vld, maar raakte door de bijval van de andere oppositiepartijen en onafhankelijk schepen Van Paesschen toch goedgekeurd.

“Het bestuur heeft nu de opdracht gekregen om snel een concrete oplossing uit te werken”, zegt fractieleider Roel Van Elsacker (CD&V). “Waarbij de gifloze vallen zowel op publiek als op privéterrein kunnen worden ingezet. Hopelijk kunnen we de rattenplaag zo op een duurzame manier indijken.”

Zo ziet een slimme rattenval eruit. 

Zo ziet een slimme rattenval eruit. ©  rrMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio