©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Horeca bezorgd over vroeg sluitingsuur: “Als de terrassen sluiten, trekken ze naar de Scheldekaaien”

Als de terrassen vroeger dan 23u moeten sluiten, is de heropening op 8 mei een vergiftigd geschenk. Dat zegt Matthias De Caluwe, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. Hij pleit voor realistische en economisch haalbare voorwaarden. “Als de terrassen om 20u sluiten, zullen bijvoorbeeld mensen in Antwerpen op de trappen van het Museum voor Schone Kunsten of aan de Scheldekaaien gaan zitten. Mensen zullen blijven samenkomen, maar bij ons kan dat in een veilige omgeving.”

Als de coronacijfers toelaten dat de terrassen op 8 mei opnieuw kunnen openen, zal dat onder strikte voorwaarden gebeuren. Er liggen verschillende voorstellen op tafel over bijvoorbeeld het sluitingsuur en hoeveel mensen aan een tafel mogen zitten. Het is het Overlegcomité dat de knopen zal moeten doorhakken.

LEES OOK: Moeten terrassen straks dicht om 20u, 21.30u of 23u? Overlegcomité beslist vrijdag

Veilige omgeving

Zo is er sprake van drie mogelijke sluitingsuren: 20u, 21.30u en 23u. Die twee vroege sluitingsuren zijn voor Horeca Vlaanderen geen optie. “We moeten de epidemiologische situatie kunnen verzoenen met de realiteit op het terrein”, zegt De Caluwe. “Als de terrassen om 20u sluiten, zullen bijvoorbeeld mensen in Antwerpen op de trappen van het Museum voor Schone Kunsten of aan de Scheldekaaien gaan zitten. Mensen zullen blijven samenkomen, maar bij ons kan dat in een veilige omgeving.”

Op de Scheldekaaien in Antwerpen. 

Op de Scheldekaaien in Antwerpen. © Nattida-Jayne Kanyachalao

Een sluiting om 23u is volgens De Caluwe ook logisch als je kijkt naar het samenscholingsverbod, dat vanaf 8 mei de avondklok zal vervangen. Daarbij mag je van middernacht tot 5u met maximaal drie personen of met de mensen uit het eigen huishouden buiten komen. “Als je tot 23u op een terras mag zitten, heb je nog een uur de tijd om voor het samenscholingsverbod thuis te geraken”, klinkt het.

Koele minnaar

Verder moet nog duidelijkheid komen over hoeveel mensen aan een tafel mogen zitten. De Caluwe pleit ervoor om dat aantal mee te laten evalueren met het aantal toegestane knuffelcontacten. Vanaf 8 mei zouden dat er twee zijn. Een gezin van vier met twee knuffelcontacten zou dan met zes aan tafel kunnen zitten.

Matthias De Caluwe. 

Matthias De Caluwe. ©  BELGA

“De voorstellen die wij op tafel leggen, zijn geen rocket science. Ze zijn heel logisch en liggen in lijn met de vorige protocollen die gebruikt werden toen de horeca nog open was”, verklaart de afgevaardigd bestuurder nog.

“We zijn sowieso al een koele minnaar van de heropening van enkel terrassen”, aldus De Caluwe, die erop wijst dat het voor veel zaken niet rendabel is. “Dit is slechts een tussenpiste. We moeten zo snel mogelijk ook de binnenruimtes weer kunnen openen.”

 

 ©  Karel Hemerijckx

Horeca Vlaanderen vraagt dat na het Overlegcomité van vrijdag er duidelijkheid is over de protocollen zodat de horecazaken zich kunnen voorbereiden. Daarnaast wil de organisatie ook de zekerheid krijgen de steunmaatregelen integraal behouden blijven voor de sector, zoals ze altijd heeft gevraagd. (blg)

MEER OVER Coronavirus