Vreugdetaferelen aan het gerechtsgebouw in Minneapolis na het vonnis van Derek Chauvin. © Reuters

“Gerechtigheid!”: vreugdetaferelen barsten los na schuldigverklaring van agent die George Floyd doodde

In Minneapolis en doorheen de Verenigde Staten zijn dinsdagavond vreugdetaferelen losgebarsten, toen bekendraakte dat Derek Chauvin over de hele lijn schuldig werd bevonden aan de dood van George Floyd.

Aan het gerechtsgebouw in Minneapolis scandeerden honderden mensen “schuldig”, “gerechtigheid” en “Black Lives Matter”. De rechtszaal was omheind met schrikdraad en werd zwaarbewaakt. In de stad was ook een “vreedzame noodtoestand” uitgeroepen. Er stonden 3.000 leden van de Nationale Garde paraat, en 1.000 leden van de veiligheidstroepen patrouilleerden in de straten.

LEES OOK. Dood George Floyd: ex-politieagent Derek Chauvin schuldig over de hele lijn

Maar soortgelijke vreugdetaferelen speelden zich af in de hele Verenigde Staten. Het verdict was namelijk overal met spanning afgewacht. Ordediensten hielden zich over het hele land klaar om in te grijpen bij eventuele rellen, waarvoor vooral gevreesd werd mocht Chauvin vrijgesproken zijn. Sommige winkels in grootsteden hadden de ramen dichtgetimmerd, verschillende staten hadden troepen van de Nationale Garde opgevorderd. De autoriteiten riepen de afgelopen dagen dan ook uitvoerig op tot vreedzame manifestaties, ongeacht de uitspraak.

LEES OOK. Na de veroordeling: wat nu met Derek Chauvin?

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  REUTERS

 ©  REUTERS

 ©  AP

 ©  AP

 ©  AFP

New York ©  AP

(pjv, jvh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER