©  PRESSE SPORTS

Philippe Gilbert herneemt in Waalse Pijl na paaspauze van 3,5 weken: “Ik wil mij vooral amuseren”

Na 3,5 weken rust herneemt Philippe Gilbert (38) woensdag in de Waalse Pijl. Zonder druk, tien jaar na zijn zege op de Muur van Hoei. “Ik zal er het beste van maken, maar een favoriet ben ik niet.” Gilbert kwam een paar dagen geleden ook ten val tijdens een trainingstocht in de buurt van Nice. “Ik heb mij niet perfect kunnen voorbereiden maar ben wel blij dat ik er weer bij ben. Ik wil mij vooral amuseren.”

Werner Bourlez

De paaspauze voor Philippe Gilbert is voorbij. Na opgaves in de E3 Saxo Bank Classic en Gent-Wevelgem trok hij er even de stekker uit. Fysiek, maar vooral mentaal op. Na zijn zware val in de Tour, waarbij hij zijn knieschijf brak, werkte hij hard aan de terugkeer. Iets te hard en daar moest hij de tol voor betalen. Maar in de Waalse Pijl (en ook zondag in Luik-Bastenaken-Luik) is hij er weer bij. Tien jaar na zijn fantastische reeks waar hij in tien dagen tijd vier eendagsklassiekers won: Brabantse Pijl, Amstel Gold Race en dus ook Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. “Dat was een unieke prestatie, niemand deed mij dat na”, vertelde Gilbert op een Zoompersconferentie daags voor zijn terugkeer in het peloton. “Het blijft een mooi souvenir. Al denk ik zeker dat een renner dit in de toekomst ook nog kan. Zo’n reeks is nog steeds mogelijk.”

Maar Gilbert komt nu wel met een andere ingesteldheid aan de start dan tien jaar geleden. “Ik start na zo’n break niet als favoriet. Dat is ook logisch. De vorm is een groot vraagteken. Dus start ik zonder druk. Het allerbelangrijkste is plezier hebben. Een goed resultaat is alleen maar een bonus. Uiteraard wil ik goed presteren en wie weet kan ik mezelf verrassen. Er is niet één topfavoriet, dus het zal een open koers worden. Op papier hebben we ook geen kandidaat-winnaar bij Lotto Soudal. De laatste jaren trekt een grote groep naar de Muur van Hoei, maar wie weet kan ik anticiperen. Het was Schachmann enkele jaren geleden bijna gelukt, hij werd nipt gegrepen. Dus wie weet.”

Een ander probleem: Gilbert kwam enkele dagen geleden ten val op training. “Het was echt stom. Het gebeurde bergaf, tegen 45 km/uur. In een bocht reed ik in een putje en plots lag ik er. Er ligt redelijk wat vel van mij op het asfalt. Ik kon daardoor niet meer de trainingen afhaspelen die ik wou. Om intensief te trainen had ik te veel pijn, maar ik reed wel tochten van meer dan zes uur.”

Mauri als opvolger

Zijn wielerhart bloedde, maar toch volgde Gilbert op televisie de wedstrijden. “De Amstel op zo’n speciaal parcours was wel tof, het deed mij een beetje denken aan het WK 2012, waar ik won. En ja, er waren opnieuw jonge gasten die zich lieten opmerken. Ik hoop dat Mauri Vansevenant mijn opvolger kan worden. Hij is volgens mij de grootste troef voor de Belgen. Vorig jaar was hij al ijzersterk en nu is hij nog een pak beter geworden. Ook Thomas Pidcock viel op. Hij was al sterk in het veld en nu ook op de weg. Hij stond wat in de schaduw van Wout van Aert en Mathieu van der Poel maar mag nu gerust zijn voet naast hen plaatsen.”

De pauze deed Gilbert ook mentaal deugd. Deed die rustperiode hem ook denken aan Tom Dumoulin? “Neen, dit is heel wat anders. Ik had maar even rust nodig omdat mijn lichaam reageerde na die zware periode na mijn blessure. Die rustperiode valt normaal na de voorjaarsklassiekers, maar was nu vroeger. Ik kon de Ronde van Vlaanderen rijden, maar wat zou ik zijn met een twintigste plaats? Nu ben ik mentaal al klaar voor de rest van het seizoen. En hopelijk snel ook fysiek.”

De topvorm is er nog niet, die hoopt hij wel te hebben in de Tour de France. “Dat is het eerste grote doel want na Luik zijn er niet zoveel wedstrijden. De Dauphiné en het BK zijn ook belangrijk. Maar ik hoop om zo snel mogelijk die topvorm te pakken te hebben.”

Naar WK

Het is nog veraf, maar in september is er het WK in België. Op een parcours dat op zijn lijf is geschreven. “Het is bondscoach Sven Vanthourenhout die beslist. Of ik Wout van Aert wil helpen om wereldkampioen te worden? Ik wil in de selectie zitten.”

Om dan eind 2022 afscheid te nemen. “Ik begrijp dat wereldnieuws niet. Ik kreeg die vraag voorgeschoteld (op radiozender Vivacité, red.) en antwoordde dat ik mijn laatste contract had getekend. En dat loopt eind 2022 af. Dat was toch al gekend? Maar voor alle duidelijkheid: dat is nog meer dan anderhalf jaar hé.”

MEER OVER Philippe Gilbert

Meer sportnieuws