Taferelen als deze zijn al voor het tweede jaar uit den boze. 

Taferelen als deze zijn al voor het tweede jaar uit den boze. © pvw

Gemeenten kiezen voor coronaproof alternatief op Buitenspeeldag

Bonheiden, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Willebroek -

Door de coronacrisis kan de Buitenspeeldag voor het tweede jaar op rij niet plaatsvinden in haar gewone vorm. Verschillende steden en gemeenten werkten daarom een coronaproof alternatief uit. Zo worden kinderen in Mechelen aangemoedigd om deze lente en zomer in totaal 500 uur buiten te spelen.

Stijn Van de Sande
De stadsbingo die kinderen in Mechelen kunnen spelen in hun buurt. 

De stadsbingo die kinderen in Mechelen kunnen spelen in hun buurt. © Stad Mechelen

Woensdag 21 april, is het Buitenspeeldag, maar door de coronacrisis zijn grote evenementen niet mogelijk. Daarom werkten verschillende lokale besturen een alternatief uit. Zo liet Mechelen Kinderstad zich inspireren door de campagne #1000UurDeDeurUit van lifestyle magazine Maison Slash. In de Mechelse versie worden kinderen aangemoedigd om nog tot eind september minstens 500 uur buiten te spelen.

“We ontwikkelden een mozaïek kleurplaat van stadsmascotte Rommy waarbij ieder vakje een uur voorstelt”, zegt schepen van Sport en Jeugd Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+). “Per uur dat er buiten aan sport en spel gedaan is, kan er een vakje ingekleurd worden. Wie op het einde van de campagne een volledige kleurplaat vol heeft kan deze inleveren bij UiT en krijgt van Mechelen Kinderstad een leuke verrassing.”

Tijdens de campagne worden er verschillende kleine activiteiten op poten gezet. Dat gebeurt doorheen de stad en de deelgemeenten. “Een van de activiteiten is een stadsbingo”, klinkt het. “Op drie verschillende bingokaarten staan heel wat zaken afgebeeld die je kan zoeken in je eigen buurt. Wie als eerste vijf zaken vindt, heeft bingo. We ontwikkelden ook een aangepaste stadswandeling.”

Cluedomysterie

Ook enkele andere gemeente in de regio organiseren alternatieve Buitenspeeldag-activiteiten. Zo beschilderde het gemeentepersoneel van Sint-Katelijne-Waver in zijn vrije tijd maar liefst duizend stenen met gezichtjes en andere leuke dingen. “Die stenen worden verstopt aan speelterreintjes, sportveldjes en speelbossen. Wanneer de kinderen ze vinden, kunnen ze de ‘Happy Stones’ op een andere plek weer achterlaten en ze zo laten reizen”, zegt burgemeester Kristof Sels (N-VA).

Ook in Willebroek gaat de Buitenspeeldag niet onopgemerkt voorbij. Kinderen kunnen er onder andere het Cluedomysterie oplossen, op schattenjacht gaan via geocaching en grote witte cirkels versieren met stoepkrijtkunst. In Bonheiden werden er dan weer interactieve wandelingen uitgewerkt. Onderweg komen de kinderen verschillende opdrachten tegen. (svds)

De Happy Stones zijn her en der in Sint-Katelijne-Waver verstopt. 

De Happy Stones zijn her en der in Sint-Katelijne-Waver verstopt. © rr

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen