Hoe Kate Middleton en prins Charles het pad effenden voor een gesprek tussen William en Harry

Heeft de begrafenis van de Britse prins Philip de verzoening ingeluid tussen kroonprins William en zijn broer Harry? Er wordt wild over gespeculeerd in de Britse pers nu de broers na de dienst zij aan zij liepen en met elkaar praatten. Maar vooral over de subtiele gebaren die geleid hebben tot het eerste gesprek in lange tijd vloeit veel inkt.

In de aanloop naar de begrafenis van prins Philip afgelopen zaterdag werd in de Britse pers al druk gespeculeerd over hoe de terugkeer van prins Harry zou verlopen. Meer dan een jaar na zijn verhuis naar de VS met Meghan Markle - die door haar zwangerschap niet mag vliegen en er daarom niet bij was – zou hij er onvermijdelijk oog in oog komen te staan met zijn broer, kroonprins William.

LEES OOK: Dit viel onze royaltywatcher op tijdens de begrafenis van prins Philip

Harry was op 12 april teruggekeerd vanuit de VS en was sindsdien in zelfisolatie gegaan. Dat zijn aanwezigheid belangrijk was voor het Britse koningshuis, bewijst het feit dat de Queen voor hem brak met de traditie dat de mannen in militair uniform op de uitvaart aanwezig zouden zijn. Dat zou pijnlijk geweest zijn voor Harry, die bij zijn vertrek uit het koningshuis zijn militaire titels heeft moeten afgeven.

Rouwstoet

 

 ©  REUTERS

Voor de begrafenis leek het nog niet tot een verzoening te gaan komen. William en Harry stapten naast elkaar in de rouwstoet naar de kerk, maar hun neef Peter Phillips nam als buffer plaats tussen de twee. Blikken werden er toen niet uitgewisseld. De twee staarden bedrukt voor zich uit, zoals het hoort bij een uitvaart. Harry wreef onwennig in zijn handen en was zichtbaar niet in zijn normale doen, oordeelden experts in lichaamstaal in de Britse media. Ook in de kerk zaten de broers apart.

Maar bij het uitgaan van de kerk gebeurde het dan toch. Kate Middleton sprak met Harry tijdens de wandeling van de kerk tot aan de wagens die hen zouden rondrijden. Op dat moment stapten William en Harry zij aan zij. De kroonprins links, zijn broer in het midden en Kate rechts. Toen ze zich liet uitzakken om met een andere groep mensen te praten, bleven de broers alleen over en praatten ze verder. Volgens experts in lichaamstaal is er weinig af te leiden uit het korte gesprek tussen de twee, waarvan we niet weten wat er gezegd is. Maar ze zijn het er wel over eens dat de twee een meer open houding naar elkaar toe aannamen. En, zo zeggen Britse royaltywatchers: als er een verzoening komt tussen de twee, dan zou het zaadje daarvoor hier wel eens geplant kunnen zijn. “Prins Philip zou trots geweest zijn op Kate”, viel te lezen.

Handgebaar

De rol van Kate Middleton beperkte zich trouwens niet tot het zich laten uitzakken om de twee te laten praten. Britse kranten zeggen dat zij de twee broers zaterdagochtend voor de begrafenis al had samengebracht om een eerste informele babbel mogelijk te maken voor heel de wereld zou kunnen meekijken.

Een ander subtiel gebaar viel de Britse pers nog op. Toen de royals de kerk verlieten na de uitvaart, deed prins Charles erg kort maar duidelijk het teken aan de wagens die vlak bij de ingang geparkeerd stonden om wat verder te gaan staan. Zo zou er nog een stukje gewandeld moeten worden en ontstond de kans om het gesprek tussen de broers mogelijk te maken.

 

 ©  rr

Charles had gesprek van 2 uur met William en Harry

Charles zou na de uitvaart van prins Philip afgelopen zaterdag twee uur lang met zijn zoons Harry en William hebben gesproken. De drie zagen elkaar bij Windsor Castle. “Harry en William leken wat meer op hun gemak en dat leek voor Charles een kans om samen met hen te praten”, vertelt een paleisingewijde aan The Sun.

“Het is niet bekend wat er precies achter gesloten deuren is gezegd, maar het is onvermijdelijk dat ze het over Megxit en het interview met Oprah hebben gehad”, aldus de insider. Inmiddels lijkt er dus een sprankje hoop dat de bekoelde band tussen Harry en William ooit weer beter zal zijn.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving van Page Six dat Harry maandag met het vliegtuig weer huiswaarts zou keren, claimen bronnen tegenover de Britse tabloid dat de prins na het gesprek met zijn vader en broer van gedachten is veranderd en overweegt in Groot-Brittannië te blijven voor de 95ste verjaardag van koningin Elizabeth op woensdag.

 (gjs, thv)

MEER OVER Prins Harry