©  ISOPIX

DISCUSSIE. Twaalf topclubs kondigen Super League aan: wat vind jij?

Twaalf Europese topvoetbalclubs hebben vannacht hun plannen voorgesteld om een Super League op te richten, een rechtstreekse tegenhanger van de Champions League, en dat doet de voetbalwereld op zijn grondvesten daveren. Er komt ook veel kritiek op. Wat vind jij?

LEES OOK: Bom onder Europees voetbal: 12 clubs kondigen Super League aan

De stichtende clubs zijn AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur.” Als startkapitaal zeggen zij over 3,5 miljard euro te beschikken.

Voor de start van het eerste seizoen, dat “zo snel mogelijk” van start moet gaan, zouden nog drie clubs aansluiten. In totaal wordt gemikt op twintig clubs. De vijftien stichtende clubs zijn jaarlijks verzekerd van deelname aan de Super League, waardoor het een gesloten competitie wordt.

Het is een rechtstreekse oorlogsverklaring aan de Europese Voetbalconfederatie UEFA, die maandag zijn plannen voor een uitgebreide hervorming van de Champions League wil bekendmaken. UEFA kwam al met een gezamenlijke mededeling van de Engelse Voetbalfederatie FA en de Premier League, de Spaanse federatie RFEF en La Liga, en de Italiaanse bond FIGC en de Lega Serie A: “Wij zullen onze krachten verenigen om dit cynische project te stoppen.”

De reden voor de oprichting moet niet al te ver gezocht worden: het financiële aspect is doorslaggevend. Daarop komt felle kritiek: Gary Neville, ex-rechtsback van Manchester United, heeft het over “pure hebzucht”.

Wat vind jij? Is zo’n nieuwe competitie een goede zaak of draait het te veel om de centen?

Discussieer mee in onderstaand invulformulier. Een greep uit de reacties verschijnt maandag in de krant.

MEER OVER Discussie