©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Philippe Gilbert (38) stopt eind 2022 met fietsen

Philippe Gilbert zal eind 2022 stoppen met koersen. De intussen 38-jarige renner ziet dan zijn contract aflopen bij Lotto-Soudal en kondigde zondagavond bij radiozender Vivacité dat hij daarna zijn fiets aan de wilgen hangt. “Mijn carrière zal dan 20 jaar geduurd hebben en er is meer in het leven dan enkel koers”, zegt Phil.

Sam Varewyck

“Op een gegeven moment moet je stoppen. Ik zal een carrière van 20 jaar gehad hebben en er is meer in het leven dan enkel de koers. Er is ook familie. Ik heb veel dingen opgeofferd in mijn leven en nu moet ik wat meer ervan genieten”, vertelde Gilbert bij Vivacité, een radiozender van de RTBF. 2022 wordt mijn laatste seizoen. Daarom is het ook lastig om wedstrijden zoals de Amstel Gold Race vandaag (zondag, nvdr.) te missen. Dat zijn wedstrijden die me na aan het hart liggen. Ik zou zeer gelukkig geweest zijn om er te starten.”

Gilbert kwam tijdens het interview ook terug op zijn afwezigheid van de laatste weken. “Ik had fysiek en mentaal nood aan een pauze, maar nu ben ik goed hersteld. Ik ben blij dat ik in de Waalse Pijl kan terugkeren. Ik was graag in de Amstel aan de start verschenen, maar dat paste niet in mijn trainingsschema. Ik heb twee zware knieblessures gehad en het effect daarvan heb ik onderschat. Het was de juiste beslissing om even te pauzeren.”

De 38-jarige renner zal in zowel de Waalse Pijl als Luik-Bastenaken-Luik van de partij zijn. “Ik wil in die koersen genieten en zo lang mogelijk meegaan. Ik hoop in de finales erbij te zijn. Zonder druk kan ik misschien bevrijd koersen.”

Groot palmares

Gilbert begon zijn profcarrière in 2003 bij Française des Jeux, waar hij tot 2008 bleef. Daarna volgden stints bij Silence-Lotto en Omega Pharma-Lotto (2009-2011), BMC (2012-2016), Deceuninck - Quick Step (2017-2019) en Lotto-Soudal (2020 tot heden). Op zijn palmares prijken heel wat geweldige koersen, waaronder vier van de vijf Monumenten (enkel Milaan-Sanremo ontbreekt).

Gilbert won onder meer een wereldtitel op de weg, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, 4 keer de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, 2 keer de Ronde van Lombardije, 2 keer de Omloop Het Nieuwsblad, 2 keer de Brabantste Pijl, 2 Belgische titels op de weg, 1 etappe in de Tour, 3 etappes in de Giro en 7 etappes in de Vuelta.

MEER OVER Philippe Gilbert

Meer sportnieuws