©  BELGA

REACTIES. Van Aert: “Ik durf het niet te geloven, maar ze zeggen van wel”

Wout van Aert heeft na een absolute millimetersprint de Amstel Gold Race gewonnen. Het was zo nipt dat Van Aert zelfs op de stoel voor het interview met de winnaar nog niet durfde geloven dat hij vandaag de beste was.

Maarten Vanhoof

LEES OOK: Millimeterwerk! Van Aert pakt revanche op Pidcock en wint Amstel Gold Race

“Ik durf het niet te geloven maar ze zeggen van wel”, zei Van Aert al voor het interview na afloop goed en wel begonnen was. “Het was zo nipt. Het werd eerst een paar keer onofficieel bevestigd dat ik gewonnen zou hebben, maar dan zag ik op groot scherm weer een beeld waarop het net andersom leek. Toen begon ik weer te twijfelen. Het was een beetje op en af. Ik vernam slechts twee minuten geleden van de jury dat ik gewonnen heb.”

Van Aert had zichzelf sowieso niets te verwijten na zijn sprint, die hij op 200 meter als eerste aanzette. “We waren met drie. Het was eigenlijk een beetje dezelfde situatie als afgelopen woensdag (in de Brabantse Pijl, waar hij de sprint verloor van Pidcock, red.). Ik zat misschien niet in de beste positie om de sprint te winnen, maar ik wou toch vroeg aangaan omdat ik wel hou van een langerekte sprint. Pidcock was heel sterk want hij kwam nog als een duivel uit een doosje achter mij uit. Blijkbaar was het toch net genoeg om te winnen.”

“De koers liep vandaag eigenlijk volgens plan. We hadden als ploeg toch wel wat gewicht op onze schouders en dan moet je controleren en verspeel je toch wel wat manschappen. In de finale had ik nog Primoz (Roglic, red.) en Jonas (Vingegaard, red.), die heel wat aanvallen terug haalden. Uiteindelijk had Primoz nog een mechanisch defect op de Cauberg. Toen wist ik al wel dat ik een goeie kans maakte op de overwinning”.

“Winst hier betekent heel veel voor mij. Ik wil graag deze overwinning toeschrijven aan Frans Maassen. Hij is onze ploegleider en het is precies 30 jaar geleden dat hij de Gold Race won. Ieder jaar is hij van in de winter al in de weer om hier een goede ploeg aan de start te krijgen, want volgens hem is de Amstel de belangrijkste koers van het jaar. Het is een heel mooie overwinning op mijn erelijst.”

 

 ©  EPA-EFE

Pidcock: “Ik voelde eigenlijk dat ik de sterkste was”

“Ik heb goed geracet, ik voelde dat ik de sterkste was, het is pijnlijk om zo te verliezen”, liet een teleurgestelde Tom Pidcock achteraf optekenen. “Ik ben nog steeds tweede en daar ben ik blij mee. Ik moest eerder gaan, we kwamen te dicht bij de lijn. Ik dacht dat ik won, maar zijn mannen zeiden dat hij won en daarna zeiden ze dat Van Aert won. Ik won op zondag en ben blij, maar het is goed voor de eerste keer Amstel.”

“Schachmann had vertrouwen en viel aan, ik moest het gat dichten in de sprint, maar deed het niet. Het was een korte sprint en ik had niet genoeg tijd. Ik dacht dat ik tweede was, ze keken er nog naar bij de radio. In de replay leek ik te winnen. Het is goed om tweede te zijn in deze race, ik voelde eigenlijk dat ik de sterkste was, maar ik ben nog steeds blij”, waarna Pidcock weg was en ook nog aangaf dat hij niet start in Luik-Bastenaken-Luik.

LEES OOK: Nauwelijks te zien: het minieme verschil tussen Van Aert en Pidcock

 

 ©  BELGA

Greg Van Avermaet: “Ik kon niet meer doen”

“Het was een beetje te ver, een zware dag. Het was moeilijk om een verschil te maken en in de groep achter ons zat ik wel op mijn plaats”, zei Greg Van Avermaet. “Ik kan niet meer doen dan dat. Ik had gehoopt om iets dichter te zitten in de sprint, maar het was te ver en dat is spijtig. Er zat niets meer in. Ja, het was beter dan woensdag, maar nog altijd niet top. De normale editie is zwaarder, het was lastig maar het hakte er niet echt in. Maar dat moest ook niet van mij. Eerst nog Luik-Bastenaken-Luik en dan ga ik waarschijnlijk op vakantie. Ik doe in Luik mee omdat ik de regio goed ken. Niet om te winnen, maar om een goede race te hebben.”

Michal Kwiatkowski: “Er wacht Pidcock een grote toekomst”

Michal Kwiatkowski, die in 2015 in de regenboogtrui de Amstel Gold Race won, was bij INEOS Grenadiers één van de speerpunten en zag zijn jonge teammaat Tom Pidcock nipt naast de winst grijpen. “Het was een goede race. Chapeau voor Tom, hij was er dichtbij, hij reed goed. Maar wat kan ik erover zeggen? Het was een zware wedstrijd en ik heb op de top van de Cauberg het contact met de groep verloren. Ik was nog aan het versnellen en we hebben perfect geracet. Daarom konden we snel rijden, zeker na de laatste keer Cauberg. We konden in de laatste ronde heel vermoeide renners zien. Het is typisch voor zo’n koers en het was een zware race.”

“Tom is een talentvolle renner die in vorm is en ik hou ervan om met hem en de andere jongens te zien racen”, ging Kwiatkowski verder. “Ik was niet de enige leider en dat was leuk om eens anders te rijden. Er waren nog sterke renners achter me en toen ze me hadden ingehaald, kon Tom wegrijden. Ik denk dat Van Aert en Schachmann een beetje bang waren van wat hij kan. Hij liet weer zien hoe sterk hij is, hij kan doen wat hij wil. Hij is super getalenteerd en er wacht hem een grote toekomst. Hopelijk kan hij genieten van de races in toekomst.”

“Tom heeft een zwaar programma nu, het team doet alles voor hem. Hij heeft geen druk en hij zal niet in het rood gaan. Er is veel te bereiken voor hem, zeker als je naar zijn leeftijd kijkt. Wat ik nu ga doen? Ik zal me voorbereiden op de Olympische Spelen en de Tour de France. Na Luik-Bastenaken-Luik zal ik even een pauze inlassen, maar ik ben blij dat ik terug ben en dat we meedoen voor de prijzen”, sloot de Pool af.

MEER OVER Wout van Aert

Meer sportnieuws