©  AFP

Toma Nikiforov verslaat nummer één van de wereld met ippon en is Europees kampioen judo

Toma Nikiforov heeft zondag in de klasse tot 100kg goud veroverd op het EK judo in de Portugese hoofdstad Lissabon. In de finale haalde hij het met ippon van de Georgische nummer één van de wereld Varlam Liparteliani.

Maarten VanhoofBron: BELGA

Drie jaar nadat hij in Tel Aviv een eerste Europese titel veroverde bij de -100 kg, deed Toma Nikiforov dat in Lissabon nog een keer over. Met een fenomenale counter scoorde hij een ippon in de finale tegen vice-olympisch kampioen Varlam Liparteliani.

Toma Nikiforov (IJF 20) had maar de helft van de tijd nodig om Liparteliani naar de tweede plaats te verwijzen. Toen de Georgiër een aanval wilde inzetten, nam onze landgenoot perfect over en kon zo de winnende ippon scoren en zijn tweede Europese titel op het palmares bijschrijven.

Nochtans lagen de statistieken niet goed voor Toma Nikiforov. In de twee vorige kampen tegen Liparteliani verloor hij telkens. Op het EK 2017 in Warschau verloor hij de 16de finales tegen de Georgiër en in 2018 overkwam hem hetzelfde in de halve finale van de Grand Slam van Düsseldorf.

Het is de vierde EK-medaille voor de 28-jarige Brusselaar nadat hij op de European Games 2015 in Bakoe brons veroverde; een jaar later op het EK in Kazan goed was voor zilver en in 2018 in Tel Aviv zijn eerste EK-goud veroverde.

Voor de Belgische delegatie is het de tweede medaille in Lissabon, na het zilver voor Matthias Casse (-81 kg) van zaterdag.

 

 ©  AFP

Sterk EK judo voor België

Ondanks de afwezigheden van Jorre Verstraeten en Charline Van Snick, die op het vorige EK in Praag allebei brons veroverden, oogstte ons land nog bijzonder goed op het Europees kampioenschap in Lissabon met een gouden en zilveren medaille, een vijfde en twee zevende plaatsen.

Na het EK in Praag in november van vorig jaar kwamen de Belgen naar huis met drie bronzen medailles - Charline Van Snick (-52 kg), Matthias Casse (-81 kg) en Jorre Verstraeten (-60 kg) - en één vijfde plaats voor Sami Chouchi (-81 kg).

Met het goud voor Toma Nikiforov (-100 kg), het zilver voor Matthias Casse (-81 kg), de vijfde plaats van Mina Libeer (-57 kg) en de zevende plaatsen voor Sami Chouchi en Kenneth Van Gansbeke (-66 kg) deden de Belgen het nu in Lissabon beter. De revelatie is zonder twijfel de 23-jarige Mina Libeer die de sprong maakte van twee wereldbekermedailles naar een top vijf op een EK. De logische tussenstap is immers het podium halen op Grand Slams en Grand Prix.

Op het vorige EK in Lissabon in 2008 moesten we tevreden zijn met goud voor Dirk Van Tichelt (-73 kg) en twee zevende plaatsen voor Ilse Heylen (-52 kg) en Catherine Jacques (-70 kg). Zonder twijfel is de progressie in de voorbije 13 jaar te danken aan grondleggers Cédric Taeymans en Danny Belmans.

In Wallonië is Cédric Taeymans nog steeds op post en in Vlaanderen heeft Koen Sleeckx de fakkel prima overgenomen. Sleeckx hield bovendien Nikiforov in België toen een breuk met de Waalse judofederatie de Brusselaar deed overwegen om naar Bulgarije, het land van zijn roots, uit te wijken. Bovendien heeft de Vlaamse judofederatie door het aantrekken van de Nederlander Mark van der Ham een bondscoach in huis die tot de absolute wereldtop behoort.

Meer sportnieuws