©  Isosport

Juichen Beerschot en KV Mechelen of is hun seizoen voorbij?

Liefst acht ploegen kunnen op de laatste speeldag nog de Europe play-offs halen, de minicompetitie van vier, waarin om een Europees ticket gespeeld zal worden. Willen topclubs AA Gent en Standard hun seizoen nog een beetje redden, mogen ze zondag absoluut geen steek laten vallen in rechtstreekse duels met Zulte Waregem en Beerschot.

ssg, bfa, wic
 

AA Gent heeft dit seizoen zelfs nog niet in de top acht gestaan, maar kan er op de valreep nog induiken als het zich de sterkste toont in een rechtstreeks duel met de huidige nummer acht, Zulte Waregem. “Ik las dat wij favoriet waren, maar Zulte Waregem heeft toch ook veel ervaren jongens. Maar zelfs als we winnen en de Europe play-offs halen, maken we ons seizoen niet helemaal goed”, erkende AA Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck. Net daarom kan de club die voor het seizoen nog stilletjes droomde van de titel, het zich niet permitteren deze laatste strohalm te laten schieten.

“Als je niet wint, is het gewoon gedaan”, legde Vanhaezebrouck de druk bij zijn spelers om het seizoen nog wat te verlengen. “Je hebt wel nog mogelijkheden om duels te spelen als je geen play-offs moet afwerken. Alleen: hoeveel ploegen gaan er dan nog met inzet voetballen? Maar als je nog kunt strijden voor die vijfde plaats, dan weet je nooit. Een Europees ticket behalen is nooit te min, ook niet voor AA Gent. Zeker dit seizoen: je hebt heel veel ploegen van ons niveau en er komen er ook nog bij.”

Nooit makkelijk voor Standard

AA Gent is niet de enige G5-club die zondag met het mes op de keel speelt. Standard moet thuis winnen van Beerschot, dat zelf genoeg heeft aan een punt, om zeker te zijn van deelname aan de Europe play-offs, de vroegere Play-off 2. “Als we zesde eindigen en de beker kunnen winnen, hebben we het goed gedaan. Zeker met alles wat we hebben meegemaakt de voorbije maanden. Het is een moeilijk jaar geweest”, vertelde Standardtrainer Mbaye Leye. Tot voor enkele weken leken de Rouches na een slechte reeks zelfs niet meer te zullen meedoen om een plaats bij de eerste acht, maar een zeven op negen bracht daar verandering in. “De laatste matchen zijn we iets efficiënter, dat moeten we proberen vol te houden”, aldus Leye.

Sowieso belooft het zondag flink wat rekenwerk te worden met voortdurend wisselende situaties. Amper twee punten scheiden de zesde plaats van de elfde plaats, waardoor ook KV Mechelen en OH Leuven nog een goede kans maken op de Europe play-offs. “Jullie kennen Standard toch ook? In zulke matchen is het voor ons nooit makkelijk”, aldus Leye. “We mogen zeker niet denken dat we ons ticket al in handen hebben. Ik denk zelfs niet dat we in staat zijn om op een gelijkspel te spelen. De tussenstanden van de andere matchen bijhouden zal ik dan ook niet doen.”

In het kort:

Beerschot heeft op bezoek bij Standard genoeg aan een punt

Standard moet thuis winnen van Beerschot of gelijkspelen en dan hopen dat er van Zulte Waregem, AA Gent, KV Mechelen en OH Leuven geen twee ploegen hun match winnen

Zulte Waregem moet thuis winnen van AA Gent of gelijkspelen en hopen dat KV Mechelen en OHL niet winnen. Wint één van die twee wel, dan moet het hopen dat Standard verliest.

AA Gent moet winnen op Zulte Waregem of gelijkspelen en hopen dat Standard, KV Mechelen en OHL verliezen

KV Mechelen moet winnen van Kortrijk én hopen dat OHL niet met ruimere cijfers wint, tenzij Zulte Waregem en AA Gent gelijkspelen

OHL moet winnen én moet dat doen met meer goals verschil dan KV Mechelen. Als Zulte Waregem en AA Gent gelijkspelen, volstaat gewoon de winst.(ssg, bfa, wic)

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Meer voetbalnieuws