©  Victoriano Moreno

DE WEEK VAN PATRICK. Het beestje heeft beesten gebaard

Antwerpen -

Precies dertig jaar geleden berichtte Gazet van Antwerpen over zware rellen tussen Antwerp- en Standardhooligans op en rond de Bosuil. Knokpartijen, vuurpijlen, gesneuvelde ruiten, politiehonden, arrestaties; de hele klotekutzooi, zoals het in die jaren helaas de droeve gewoonte was. Je moet weten: Antwerp beleefde op het veld een van haar betere periodes, het veegde bijvoorbeeld die zaterdagavond Standard met 4-0 van de mat. En dan zie je in een hoekje van het wedstrijdverslag hoeveel fans er voor die topmatch waren opgedaagd. Een povere vierduizend.

Patrick Vincent

Er is sinds maart 1991 het een en het ander veranderd in onze stad en onze samenleving, maar hier en daar blijft er nog van die kleverige, oude stront aan onze schoenen hangen. Enkele van de idiote relzoekers van toen stonden deze week opnieuw te blinken in onze kolommen. Ze moesten nog maar eens voor de rechtbank verschijnen, want ja je gelooft het misschien niet, maar ze zijn nog altijd hersenloos op elkaars bakkes aan het timmeren of aflapkes aan het organiseren. Ze doen dat nu weliswaar niet meer in het stadion, maar toch eist het parket twee jaar van die oudgediende sufrukkers.

LEES OOK. Gevangenis dreigt voor glamourboys van Antwerpse hooligans

Het geweld en de agressie zitten deze dagen overal, en helaas niet alleen in boskes krioelend van doorgesnoven hooligans, maar ook in natuurgebieden waar joggers godbetert kleine keffers dood stampen en – het ergst van al – in onze huizen. Burgemeesters verklapten ons deze week dat hun agenten tijdens deze pandemie veel vaker moeten aanbellen aan deuren waar net een doorgeflipte figuur partner of kinderen heeft mishandeld.

Het beestje heeft beesten gebaard.

Het is griezelig. En het wordt erger. Lockdownfeestjes maken slachtoffers. Een jonge knaap, op de drempel van het echte leven, wilde vluchten voor een boete van 250 euro en stortte te pletter op de plavuizen van de Vogelenmarkt. Probeer dat beeld maar eens uit je kop te krijgen als je zaterdag staat aan te schuiven voor twee pladijzen bij de viskraam van Mangnus.

LEES OOK. Damian (21) uit Deurne maakte dodelijke val na “spontaan gegroeid feestje”

We horen dat de besmettingen in de stad de voorbije weken lelijk huis hielden bij jongeren. Zij die altijd iets hadden van ‘laat mij dat stomme virus maar krijgen, dan ben ik ervan af’, trekken verschrikte ogen nu ze zien met welke symptomen sommige van hun leeftijdsgenoten kampen. Niet iedereen komt weg met een licht hoestje en een koppijn van twee dagen. De angst is reëel.

Maar laten we niet wanhopen. Na een hoogrisicocontact moest ik de voorbije twee weken in quarantaine. Mijn twee tests op Spoor Oost liepen zeer gesmeerd, een dikke pluim voor de organisatoren. Gelukkig was ik twee keer negatief. Maar nog blijer was ik toen ik zag hoe geolied een tent verder de vaccinatiecampagne verliep. Beide keren zag ik zonder overdrijven honderden bejaarden die snel, efficiënt en vooral met veel empathie door het vaccinatieproces werden geleid. Een van de vrijwilligers vertelde me dat hij nooit eerder een ‘evenement’ had meegemaakt dat zo vlekkeloos verliep.

Honderden vrijwilligers van alle rangen, leeftijden en afkomsten zetten deze dagen op Spoor Oost alles op alles om hun stadsgenoten en hun stad te ‘bevrijden’ van het beest. Na een trieste week vol geweld, is dat het beeld dat ik wil onthouden.

MEER OVER De Week van

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio