Het gezin van Joke Oosters (links) is weer herenigd met hun bakfiets.  

Het gezin van Joke Oosters (links) is weer herenigd met hun bakfiets.  © Victoriano Moreno

Gestolen bakfiets terecht dankzij Facebook

Antwerpen -

Een bakfiets die tijdens het paasweekend in Zurenborg gestolen werd, is na bijna twee weken weer terecht. Een opsporingsbericht op Facebook ging in geen tijd viraal en leidde het gezin van Joke Oosters naar de gouden tip.

Jarit Taelman

De bakfiets van het merk Riese & Müller werd ontvreemd in de Grotehondstraat op paasmaandag, maar Joke Oosters en haar vriend Daan Jacobs merkten de diefstal pas vijf dagen later op. “Mijn vriend had tijdens het paasweekend boodschappen gedaan, maar in de hectiek nadien was hij de fiets vergeten op slot doen”, vertelt Joke.

Maandagochtend was de fiets dus verdwenen, maar het koppel was zich van geen kwaad bewust. “We dachten van elkaar dat de ander de fiets gesloten had en in de garage had gezet. Diezelfde dag zijn we vijf dagen naar Nederland getrokken”, aldus Joke. Pas op vrijdag beseften ze dat de bakfiets nergens meer te vinden was.

Lievelingsknuffels

Na een zoektocht in de buurt hadden Joke en Daan de hoop opgegeven om de fiets terug te vinden. “Onze 75-jarige onderbuurvrouw had ons de raad gegeven om een bericht op Facebook te delen. Daar geloofde ik niet echt in, maar ik volgde toch haar advies”, vertelt Joke.

Tot haar grote verbazing werd het bericht op twaalf uur tweeduizend keer gedeeld. “Het was waanzinnig hoe snel die post viraal is gegaan”, zegt Joke, die gisterenavond plots de gouden tip binnenkreeg. “Een vrouw had onze fiets zien staan op de Plantin Moretuslei, naast een bouwwerf.”

 

 ©  Victoriano Moreno

Joke stuurde Daan meteen op pad, die de bakfiets inderdaad terugvond tegenover de hondenweide. “Zo goed als intact, de lievelingsknuffels van mijn dochters zaten er zelfs nog in”, zegt ze.

Dageraadplaats

De onbekende daders hadden wel de nummerplaat afgevezen en ook twee dure batterijen en het display bleken verdwenen. “Alles samen gok ik dat het ons iets meer dan 1.000 euro zal kosten, maar dat is gelukkig minder dan de 10.000 euro voor een nieuwe bakfiets. Zo’n aankoop zou ook niet vanzelfsprekend geweest zijn.”

Eind goed, al goed dus. Joke is iedereen die het bericht massaal gedeeld heeft eeuwig dankbaar. “In een periode die voor niemand gemakkelijk is, was dit toch een hartverwarmende gebeurtenis”, zegt ze. Joke wilde de vrouw met de gouden tip een cadeau geven, maar dat wilde ze niet. “Omdat ze graag een goeie Kriek drinkt, heb ik wel beloofd om ze te trakteren op de Dageraadplaats als de terrassen weer open gaan!”, lacht Joke.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio