“De wachtlijsten bij de gesubsidieerde voorzieningen zijn dus astronomisch lang, terwijl de niet-gesubsidieerde hulpverlening voor een grote groep jongeren simpelweg onbetaalbaar is”, zegt schepen van Sociale Zaken Gabriella De Francesco. 

“De wachtlijsten bij de gesubsidieerde voorzieningen zijn dus astronomisch lang, terwijl de niet-gesubsidieerde hulpverlening voor een grote groep jongeren simpelweg onbetaalbaar is”, zegt schepen van Sociale Zaken Gabriella De Francesco. ©  BART DEWAELE

Stad komt tussen in psychologische hulp voor kwetsbare jongeren

Mechelen -

De stad Mechelen gaat psychologische hulp voor jongeren tussen 14 en 24 jaar terugbetalen wanneer de financiële drempel te groot is. Het stadsbestuur trekt daarvoor 60.000 euro uit afkomstig van de federale steunmaatregelen aan de stad. “Met deze tussenkomst willen we fors inzetten op het mentaal welzijn van kwetsbare jongeren”, klinkt het.

De nood aan psychologische hulp voor jongeren piekt door de aanhoudende coronacrisis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vooral tieners en jongvolwassenen het moeilijk hebben met maatregelen zoals de lockdowns, het beperkt aantal sociale contacten en de lange periodes zonder perspectief. Op basis van de bestaande wachtlijsten hebben naar schatting 100 tot 150 Mechelse jongeren dringend nood aan psychologische hulpverlening. 

“De wachtlijsten bij de gesubsidieerde voorzieningen zijn dus astronomisch lang, terwijl de niet-gesubsidieerde hulpverlening voor een grote groep jongeren simpelweg onbetaalbaar is”, zegt schepen van Sociale Zaken Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+). “Die financiële drempel willen we wegwerken. Aanvullend op de bestaande terugbetalingssystemen zorgen we voor een volledige tussenkomst in de psychotherapie van jongeren tussen de 14 en de 24 jaar oud.”

“Om dat te kunnen verwezenlijken, maken we 60.000 euro vrij uit het steunpakket van de federale regering”, zegt De Francesco. “Met dat geld kunnen we de jongeren de hulp bieden die ze nodig hebben. Investeren in hun mentaal welzijn vinden we erg belangrijk. Aangezien deze doelgroep mogelijk nieuw is voor sommige therapeuten, zorgen we ook voor de nodige informatie en ondersteuning om hen bij te staan.” (svds)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio